петък, 19 юни 2009 г.

Пасифлора


Пасифлора
или наричана още - мъченица, часовник, цветето на страстта, страстниче“, и др. е род пълзящи, топлолюбиви растения, които цъфтят в жълто, синьо, червено и много други багри. Произлизат от Южна Америка. Познати са над 500 вида. Размножават се чрез семена и резници. През зимата е необходимо да се прибира на топло.


Латинско име: Passiflora

Семейство: Passifloraceae (страстоцветни)

Родина: Перу, Бразилия

Вид: Листопадно, декоративни плодове

Особеното разположение на частите на цвета, които изглеждат като използван през Средновековието уред за мъчения, дават името на рода: passio – страдание. Народното име на пасифлората е часовниче, поради това, че цвета наподобява часовников циферблат.


Растенията също са подчинени на модата. Така например, пасифлората дълго време беше „в немилост”, а сега отново намира почитатели. Има около 400 различни вида. Всички растения от това семейство имат декоративни цветове, но само някои – ядливи плодове. Passiflora edulis - маракуя, е широко отглеждан представител на ядливи видове.

Пасифлората изглежда много красива с пълзящото си стъбло, което се увива например около обръч, и възхитителни цветове.


С пасифлората ще внесете екзотика в градината си.
Обикновено надземната и част загива от сланите, но от основата бързо се появяват нови стръкове.
Поставете контейнера до стена с южно или западно изложение - катери се с мустачета, така че е необходима някаква основа.



Сортове:

Само един сорт (P. caerulea) е по-издръжлив, но за всеки случай не го отглеждайте на открито.
Достига 6 м височина - плетеница от объркани стъбла и неделени листа.
Най-красиви и ефектни са цветовете в синьо и бяло, с диаметър 7,5 см.
Появяват се между юни и септември. А някои сортове: април-октомври
Изцяло бял сорт е Constance Elliott.



Място и почва:

Почва с добри дренажни свойства; ярко слънце и максимална защита от студа.

Предпоставка за успешното развитие на растението е светлото, слънчево място. Тъй като пасифлората се нуждае от много свеж въздух, за да расте здрава и силна, от май до септември е добре да ú намерите светло място на балкона или терасата, като в топлите обедни часове я предпазвате от силното слънце. През зимните месеци пасифлората се поставя на светло място в къщата с температура 4-6 градуса С. През това време се полива по малко, а помещението се проветрява често, защото въздухът е жизнено необходим за това цвете. В зимната градина или на студената веранда пасифлората може да украси една цяла стена, ако поставите подходяща опора или решетка.

Грижи:

По време на растежа се полива обилно с мека вода и се тори всяка седмица. Растението ще ви бъде благодарно и ако от време на време го пръскате с филтрирана вода. Пасифлората е катерливо растение и има нужда от опора, например от бамбукови пръчки или извита тел. През първите години е добре да се пресажда всяка пролет в силна хумусна почва с добавка на пясък.
За да имате добре оформени растения, в ранна пролет се изрязват слабите стъбла и се съкращават останалите. Така се получават по-мощни нови стъбла и обилен цъфтеж.

Подкастряне:

През април отрежете всички попарени от студа и нежелани части

Размножаване:

Чрез отводки напролет или зелени резници в сандъче през лятото

Пасифлорите се размножават чрез семена и стъблени резници.
От февруари до април растението може да се размножава с връхни резници, които са развили 2-3 листа при температура на въздуха и почвата 22-24 С. Резниците се вкореняват в топъл пясък под стъкло. След вкореняване се засаждат в саксийки с богата почвена смес, съставена от чимовка, тор и пясък. Зацъфтяват още следващата година.


Пасифлората може да се размножи сравнително лесно от семена, които се продават в цветарските магазини. Семената се засаждат от пролетта до юли, но понеже семената са много твърди, е необходимо да се изтъни обвивката по механичен или чрез накисване в разредени киселини. Растенията зацъфтяват след 5-6 години.

*Едно от най-красивите растения от този вид е Кралица Евгения с големи виолетови цветове. Яйцевидни плодчета са много ароматни и вкусни.


Още интересни факти и съвети:

Пасифлората е била обявена за цвете-чудо от Джакомо Босио – монах-учен от 17 век. За Босио, седемдесет и двете тичинки в короната на цветето изобразяват броя на тръните в короната на Христос. Обилните красиви листа са във формата на върха на копие, което пронизва Христос, докато долната страна на листата е белязана с тъмни кръгли петна, които символизират тридесетте сребърника, които Юда получил задето е предал Христос. Хората от 17 век били обсебени от Христос и придавали на всичко религиозно значение.


Тежките слани биха могли да убият растението. Затова го засадете на закътано място с много слънце или в полусянка.

Задължително обогатете почвата с органична тор.

Преполиването също може да убие растението.

Обилното наторяване ще защити корените през зимата. Пасифлората е доста “ ящна “ и има нужда от наситена тор два пъти в месеца.

Като енергично пълзящо цвете, Пасифлората се нуждае от стабилна решетка ( рамка ) , по която да се катери.


Лесно е да се захване растение от семена, но тъй като е вероятно новото растение да не е идентично с растението-майка, препоръчвам размножаване чрез резници, за което най-подходяща е късната есен.


С остър нож или градинарски ножици отрежете внимателно под възелчето на първото или второто старо листо от крайната пъпка. Внимателно отстранете долното листо, заедно с дръжките/стеблата. Потопете резника в прах/пудра за корени и вкарайте около половин инч в почвата. Петнадесет резника ще се съберат в саксия, широка 15см .


Възлови резници за полезни когато материалът за връхни резници е недостатъчен.
Те трябва да са с 2 или 3 листа и да са махнати долното листо и дръжките. Предимството тук е, че така можете да се сдобиете с голям брой резници от една издънка. Смес от еднакви части пясък и торфен мъх са идеална Среда за резниците, отколкото само пясък, перлит или торф. Поддържайте температура на почвата към 65-70 градуса по Фаренхайт.

Резниците ще поникнат и на по-ниски температури, но ще отнеме повече време. Много видове могат да се развият добре на топло върху перваза на прозореца, но е необходимо да ги покриете с чиста найлонова торба през първата седмица или за по-дълго. Внимавайте да не стане прекалено влажно под торбата, като за целта я махайте за известно време през деня или пък направете дупчици за проветрение. Присадете резниците, едва след като се е образувала добра коренова система.
Без колебание препоръчвам Пасифлората на онези градинари, които имат страст към екзотичните растения.

Семената запазват кълняемост няколко години

Една от чаровните загадки на пасифлората е способността да образува красиви, при това ядливи и много вкусни плодове. Ако успеете да се доберете до тайните как става това, растенията ви ще ви дарят и с плодове. В тях ще откриете доста едри - до 3-4 мм, семенца с кафява, лъскава и вълнообразно набраздена повърхност. Тяхната кълняемост е добра и се запазва няколко години. А тези, които нямат това щастие, сега вече могат да си закупят семена във всички магазини, специализирани в тази област. Те се внасят от Холандия, някои се пакетират у нас и са на достъпна цена.


Най-подходящият срок за засяването е през декември-януари, в закрити помещения, в саксии с лека торфено-пясъчна смес или смес от листовка и пясък. Ако нямате и листовка, ползвайте една част почва и 4 части пясък. В удобно за целта време пикирайте, а по-късно засадете в саксии или на открито. При такива ранни срокове на засяване растенията ще зацъфтят още първата година през юли и ще са покрити с цвят до септември. Когато ще отглеждате растението в саксия, можете да засадите по всяко време на годината, но ще трябва да осигурите зимен покой на поникналите растения и ще чакате цветове през следващото лято


http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=43
http://www.gradina.bg/bg/articles/70-pasiflora-muchenitsa-chasovnik.html

http://www.gradinata.bg/index.php?plant=482