петък, 13 юни 2008 г.

Олеандър

Това така популярно растение има и множество от имена. На някои места в България е познато под името - зокуми. На други места е наричано още - Nerium, Laurel de jardín, Adelfa, Alheli Extranjero, Baladre, Espirradeira, Flor de São José, Laurel Rose, Flourier Rose, Olean, Aiwa, Rosa Francesca, Rosa Laurel, или Rose-Bay... и много още, но неговото истинско име е Nerium oleander или само Олеандър.

Съществуват множество видове - с плътно зелени листа, с пъстри листа, цъфти с различни цветове...

Олеандърът е вечнозелено храстово растение, като след време става като малко дръвче.
Храстите могат да достигнат до около 6 м. височина, но най-често са около метър до 3 м.
Родината на растението е Северна Африка, Средиземноморския басейн, Източна и Югоизточна Азия. Олеандъра предпочита сух и топъл климат и затова вирее добре в тези области.
Вирее добре на полусянка или сянка.
Влага:
може да оцелее и в сухи и във влажни почви.
Бърз растеж се получава, когато има предоставена влага по време на суша. Някои цветни под видове могат да оцеляват и при по ниски температури от -9 до -6 градуса по Целзий, но зелените части ще бъдат повредени.Размножаване: Най-добре е да вкорените резници през лятото. Също може да се засеят и семена, но растението няма да достигне реални размери - ще остане малко.

ВНИМАНИЕ
Олеандърът е токсичен. Контактът с кожата може да предизвика реакция. Избягвайте димът, когато се изгарят резници.

Озеленяване на прозорците и балкона

Озеленяване на прозорците

Хората, които обичат цветя, но нямат двор, градина или балкон, където да отглеждат своите любимци, често се ограничават в подреждането на растения в помещенията на жилището си.

Само през лятото си позволяват да изнесат някое сандъче на перваза на прозореца. Развихрете въображението си, озеленете по оригинален начин отворите и фасадите на сградата, която обитавате.На първо място е необходимо прозорците да имат поне 15 сантиметров корниз, където да поставят сандъчетата. Те трябва да се стабилизират с лек ажурен парапет от една шина или с летвички, които се закрепват посредством винтове към рамката на дограмата. При по-широки прозорци е наложително да се поставят и допълнителни вертикални укрепители на известно разстояние един от друг. При положение, че корнизът е твърде тесен (под 15 см), си купете специални телени поставки за сандъчета, които се монтират към стената. С тяхна помощ може да украсите с цветя не само пространството, непосредствено под прозореца, но и други места по фасадата. Не забравяйте, обаче, че трябва безпроблемно да достигате до тях, за да ги поливате и полагате необходимите грижи. След като сте установили местоположението на съдовете, предстои истинската творческа работа. Помислете какви растения да изберете, какви обеми и драпировки желаете да получите от тях.
За озеленяването на прозорци са подходящи ампелни (висящи) растения, комбинирани с изправени едно- или двугодишни видове и тревисти лиани.
Стремете се цветята да са засадени по такъв начин, че тези които са от външната страна (на лицето на фасадата) да падат свободно и да закриват съдовете. Близо до страничните рамки на прозорците опънете тънки въженца, поцинкована тел или изолиран кабел, тръбички или дървени летви, поставени във вертикални редове или в мрежа, по които да пуснете увивни и катерливи лиани.

Възможностите са много - лианите могат да обрамчват прозореца само отстрани, да формират правоъгълна рамка или красива цъфтяща арка. А ако над прозореца прикрепите ажурна метална конструкция, около която да се обвие растителност, ще получите зелена козирка. Важно е правилно да изберете материала и вида на опората.
В зависимост от начина на прикрепване лианите биват увивни, катерливи и пълзящи, и от това трябва да се ръководят предпочитанията ви.

Увивните лиани се усукват под формата на спирала около подпората. За закрепването им ползвайте алуминиеви тръбички, опъната тел или шнур с дебелина около 3-4 мм, ако са тревисти; и вертикални елементи с дебелина 1-1,5 см, ако са храстовидни.
При по-дебели (от диаметъра на увиването на стъблото) опори растението се свлича.
Някои от лианите, като грамофончето (Ipomea) и граха (Pisum) не се задържат на метални конструкции. Затова е хубаво предварително да се консултирате относно вида и материала на опората, която ви е необходима.

За озеленяване на прозорци използвайте тревисти лиани: грамофонче (Ipomea), поветица (Convolvulus), тунбергия (Thunbergia), цветен боб (Phaseolus), калистегия (Calistegia).

Катерливите лиани се придържат посредством специални приспособления - мустачки, адвентивни коренчета или завиване на листната дръжка. За тях са нужни гъсти метални опори, мрежи или дървени решетки. Тези конструкции се стабилизират към стената на фасадата с помощта на стоманени скоби, които най-често се бетонират. Така ще имат относителна устойчивост и срещу силен вятър. Между опората и стената се оставя разстояние около 10 - 15 см, за да може растението да се "покатери".
Катерливи лиани, подходящи за украсяване на прозорци са латинката (Tropaeolum), грамофонче (Ipomea), ароматен грах (Lathyrus), кобея (Kobaea), момордика (Momordica), бриония (Bryonia).
Пълзящите лиани се прилепват с помощта на вендузки (прикрепителни дискове по краищата на мустачките или адвентивните коренчета). Те не се нуждаят от опори, а сами се прикрепват към малките грапавини и пукнатини. Такива са партеноцисус (Parthenocissus), бръшлян (Hedera), текома (Tecoma). Използват се предимно за драпиране на калкани, като дават гъсто и равномерно покритие от листа. Не е уместно да се прилагат при озеленяване на прозорци - разрастват се силно и обхващат цялата стена.


Озеленяване на балкона

Ако все пак имате тераса и имате нужда от помощ, за да озелените, ето основните стъпки за да го постигнете:

Взимате сандъчето и пробивате дренажни дупки, ако няма такива:
Поставяте дренажен слой:

След това пласт пръст:И поставяте растенията:Уплътнете с пръст:

http://www.savour-garden.com/terasa_lozen/terasa_lozen.htm