неделя, 14 септември 2008 г.

Зимна грижа за луковиците

Далии, кала, гладиоли. Не е необходимо да се сбогувате с тези доставящи истинска наслада многогодишни цветя, само защото сезона на растежа е почти отминал. Лесно е да зазимите тези и други видове чувствителни на студ многогодишни растения, които растат от луковици и грудки.

Как да го направите?
Голяма част от по-нежните растения трябва да се внесат на закрито, преди първото голямо застудяване. В по-северните райони това е времето от средата на септември до октомври. Вслушвайте се в прогнозата за времето. За убийствения за вашите растения студ ще ви подскажат и листата на дърветата – те ще омекнат и ще почернеят.
За каната и бегонията с грудки, които отглеждате в сандъчета, процедурата е лесна.Те могат да бъдат складирани по този начин през цялата зима. Единственото, което трябва да направите, преди да ги внесете вътре, е да ги проверите за вредители или някаква болест. Когато листата им опадат, отрежете и стеблата до нивото на почвата. Поставете сандъчетата в сухо и проветриво място.

Грижите за цветята в градината започнете като ги орежете и те останат на няколко сантиметра над почвата. После с права лопата внимателно разровите почвата около всяко растение. Копайте достатъчно надълбоко, за да изкарате луковиците отгоре, но внимавайте да не ги нараните, тъй като това може да доведе до инфекция на растението.
Ако въпреки всичко сте наранили луковиците или грудките на растението, оставете ги на сухо, за да може да се образува коричка на мястото на нараняването, преди да ги складирате окончателно.

Оставете луковиците на открито за няколко дни, преди да ги складирате. Внимателно изчеткайте пръстта, тъй като тя би могла да бъде убежище за редица заболявания. Използвайте четка, но не прекалявайте със силата. Разпръснете луковиците на вестници или някакъв поднос и оставете на сухо и топло място.
По-късно ги прехвърлете в хартиен плик. Поставете в него парче леко намокрен торфен мъх, за да не изсъхнат съвсем. Не препълвайте плика, за да могат растенията да дишат.
Не използвайте найлонови пликове. Вътре ще се акумулира влага, и ще се развие плесен. Добър вариант е да използвате найлонов плик с дупки, в които се продават по принцип луковиците. Така няма да е необходимо да добавяте мъх.

Опишете растенията в пликовете, и ги складирайте на хладно и тъмно място, за през зимата. Идеално място са гаража или мазето, само там температурите да не падат прекалено.
Периодично ги проверявайте и намокряйте мъха, когато видите, че повечето луковици са се сбръчкали. Изхвърлете всички, които имат някакви белези на гниене – меки места или плесен.
Напролет внимателно отстранете всяка останала пръст по луковиците. Засадете според инструкциите. Следвайте тези инструкции всяка година, за да запазите любимите си нежни летни растения.

http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=52

Няма коментари: