понеделник, 1 септември 2008 г.

Как се определя влажността на почвата

Преди да поливате зеленчуците и цветята преценете имат ли нужда от вода.

Вярно е, че в личните си стопанства производителите не разполагат с подходящи уреди за измерване влажността на почвата.
Може обаче да оцените влажността на почвата от среден и лек механичен състав като вземете малко пръст и я разтъркате в ръцете си.

Сухата почва е прахообразна, влагата в нея практически е равна на 0. Ако взетата в ръка почва се разпада и не се образува буца - значи тя има критична влажност -по-малка от 25%.

Когато почвата се степва в буца при стискане в ръка, но при няколко хвърляния на земята се разпада, това означава, че полската й влагоемкост е 25-50 % -почвата е умерено влажна и е дошло време за поливане.
Имайте пред вид обаче, че на песъчливите почви образувалите се буци са по-рохкави и чупливи при всяка от изброените степени на влажност. При 50-75 % полска влагоемкост степента на влажност на почвата е добра. Тогава тя образува плътни буци. И дори пет пъти да хвърлите тази буца, тя не се разпада.

Отличната степен на влажност е при 75-100 % полска влагоемкост. За нея може да се съди по това, че почвата се сбива в здрава буца, много податлива на натиск и леко се слепва. Ако се притисне силно към пръстите, полепва по тях.

И съвсем лошо е, ако почвата е много влажна, над полската влагоемкост, когато при силно притискане от нея може да се изстиска не много вода. Поливане при такова състояние на почвата е не само разточително, но и дори е вредно.

Полезен съвет:
Най-сигурният начин, по който можете да прецените дали растението ви се нуждае от поливане, е като опипате с пръст почвата на дълбочина около 2 см. Ако е суха, подайте вода, ако ли не, въздръжте се.
През лятото преполиването по-рядко е фатално, тъй като при високи температури и нуждата на растения от вода е голяма, но през зимата всяко преполиване може да доведе до преждевременното загиване на цветето.

http://www.napravisam.bg/index.php?id=visuals&sid=85

Няма коментари: