
При разполагането на видовете на най-заден план сложете най-високите растения, а отпред завършете композицията с възможно най-дребните и нежни цветове. Видовете, цъфтящи в бяло, не са особено интересни за насекомите, затова пък те ги привличат чрез своя аромат. От едногодишните това са: ароматният тютюн, лобуларията, туберозата, ацидантерата и лилията.
Добри партньори на бялоцъфтящите са растенията с нежни розови и жълти цветове. Яркочервените и оранжевите контрастират с белия цвят и ще нарушат спокойния тон на композицията. Подходящо е да ги комбинирате и със сребри столистни растения, като храстовидната хризантема, цистуса или теснолистната лавандула “Alba” с нежни бели цветове, които ще се открояват и на фона на зеления чимшир, дафиновото дръвче или различни декоративни треви.
Погледнете внимателно и ще видите колко нюанси има белият цвят. Ще откриете кремаво жълто, шампанско, слонова кост с примес на синьо. Вечер, когато настане гъст сумрак, белите цветове на бегонията, фуксията или стефанотиса ще светят в тъмното и ще предадат тайнствено звучене на вашето бяло кътче.
Листно декоративните храсти или дърветата с подстригана корона са чудесни партньори на бяло цъфтящите едногодишни растения. Лузитанската круша, произхождаща от Португалия, е особено интересна в комбинация с петунията.
При правилно и редовно поливане петунията сорт Bright Dream ще се окичи с цветове и почти напълно ще скрие тънките си стъбла.


Кичестите стъбла на клубеновата тубероза сорт The pearl достигат височина един метър. Цветовете й са ароматни и от столетия се използват в парфюмерийната промишленост. Туберозата е подходяща и за букети.
http://www.zeleno.bg/?action=view&docid=98&catid=76
Няма коментари:
Публикуване на коментар