сряда, 28 май 2008 г.

Конструкции за градината

Дървените конструкции в двора са едри мебели и съоръжения, които се изграждат на място по предварително одобрен конструктивен проект. Това са навеси, беседки, перголи, барбекюта, треяжи, арки, веранди и подпорни стени.

Изграждането на конструкция е свързано с познаване на материалите и техните свойства, усет за пространство и вкус към добрия стил.
Съоръжения от такъв тип изискват конструктивен проект, за да се гарантира стабилност и сигурност. Градинските конструкции най-често имат фундамент от армиран бетон, върху който се захващат носещите елементи - греди и колони.
Самата конструкция обикновено е дървена с метални сглобки.
От съображения за безопасност всички метални сглобки трябва да се изпълняват скрито, а дървените части трябва да са фино изгладени.
За по-голяма трайност дървото трябва да се импрегнира или лакира, а металните елементи - да се боядисат в неутрален цвят.
Конструкцията трябва да съответства по мащаб и обем на мястото в двора, където ще се изгради.

Пергола е дълга (често дъговидно извита) пейка с гръб и ажурен покрив. Около перголата се засаждат увивни растения, който са неразделна част от общия дизайн. Перголата се състои от носещи колони през 60-80 см, навесни греди с дължина 100-150 см.
Има множество преголи с различен дизайн. Изберете тази, която се съчетава най-добре с търсения от вас ефект.

Беседката обикновено има четири или шест страни, като едната е отворена и служи за вход. Покривът се носи от същия брой колони и греди. Вътре в беседката се монтират пейки (и маса), а стените са плътни до 120 см, като служат за гръб на седящите.

Верандата е дървена тераса, прилепена към някои от страните на къщата. Изгражда се върху няколко носещи бетонни фундамента, върху които се изгражда дървена конструкция. Верандата има парапет и три до пет стъпала към градината, в зависимост от терена.
Разбира се верандата ви може да не е от дърво, а вместо това да поставите теракота или ламинат...
Можете също така да остъклите верандата или част от нея в зависимост от нуждите ви.


Треяжът е ажурна дървена конструкция, по която развиват короните си увивни храсти, най-често рози. Изгражда се в проста геометрична форма с лека решетка от летви, която служи за опора на храстите. Често освен дървената решетка се добавят и орнаменти.

http://www.dvoribalkonplus.com/constructions.htm

Няма коментари: