четвъртък, 28 август 2008 г.

За градината през Семпември

Край на сезона! Най-важното за правене

Внимателно огледайте кората на овощните дървета и я почистете от пашкулите на гъсениците.
Втората половина на септември е най-подходяща за засаждане на плодните дървета.

Засадете цъфтящите през пролетта луковични цветя – лалета, нарциси, зюмбюли... Направете го през някой сух ден (не бива да вали!).

Системно елиминирайте увехналите съцветия на астрите, гергините и гладиолите – по този начин ще продължите цъфтежа им чак до първото по-сериозно застудяване.

До средата на месеца продължавайте да разделяте и да засаждате цъфтящите през пролетта и лятото многогодишни растения.

Сега е време да съберете картофите от зеленчуковата градина.
Разделят се и се засаждат старите храсти на ревена.

Цветя

Подгответе цветята в сандъчетата и висящите кошници за завръщането им у дома. Измийте старателно листата им и почистете саксиите. Не чакайте да стане прекалено студено, за да ги приберете. Някои видове са доста чувствителни.
Засадете хризантемите. Изберете място, където водата се отцежда добре.
Амарилисът вече се подготвя за зимния си покой. Поставете го на хладно и тъмно място и не го поливайте след като листата му пожълтеят.
Спрете да подхранвате розите.
Пресадете и разделете многогодишните.
Вкоренете резниците от едногодишните бегонии, здравец, копривка, циганче – те могат да прекарат зимата на слънчево място у дома и от тях да се развият нови растения напролет.
Преди първото голямо застудяване извадете градинския каладиум. Оставете луковиците му да изсъхнат и ги складирайте на сух място за през зимата.

Разделете туфите на многогодишния флокс. Началото на есента е най-доброто време за засаждането или пресаждането му.
Съберете семената от цветята, които се размножават сами (например на тагетеса). Изсушете ги върху вестник. Запазете ги в хартиен плик на сухо място.
Сега е моментът да засадите божури, но не прекалено дълбоко, защото могат и да не цъфнат.
Най-важната ви задача в началото на есента е засаждането на цъфтящите през пролетта луковични – нарциси, ириси, лалета, минзухари и циклами.

Луковичните

Ако сте купили сухи луковици, трябва да ги засадите веднага. - Нарцисите се засаждат през септември и октомври, лалетата – между септември и ноември. - Многообразните по форма и цветове цъфтящите луковични са подходящи почти за всякакви условия в градината, освен за голяма сянка. Те са чудесно решение за сандъчета на прозореца и за алпинеуми.
Луковичните за градината могат да бъдат засадени самостоятелно в лехи, между тревата или около широколистни храсти и дървета. Най-ефектно е да бъдат засадени на гроздове от по 6, 12 или 24 броя. - Луковиците се засаждат със заострената част нагоре, от която излизат корените. Дълбочината на засаждане по правило трябва да е равна на два пъти големината на луковицата.
Луковиците на минзухарите се слагат на 5-7 см в почвата, на нарцисите – на 5–12 см, а на лалетата - на 7–15 см. Между големи луковици се оставя разстояние от 7-8 см, а между малките – 2–3 см.
След засаждането луковиците трябва да бъдат полети обилно. За да защитите почвата от изсъхване и внезапно измръзване, няколко дни след засаждането на луковиците покрийте мястото с органична тор (изгнили листа, натрошена кора от дървета, животинска тор). Много важен момент за правилното развитие на луковичните е доброто отцеждане на почвата.

Подправките

Оберете зелените подправки – салвия, риган и т.н. Окачете снопчетата да висят с клоните надолу на сухо и хладно място.
Засадете риган, чийвс, розмарин, босилек в малки саксийки – за зимна употреба у дома.

Тревата

Окосете я малко по-ниско и при нужда я полейте.
Наторете я в началото на месеца. Това е най-важното й подхранване за годината.

Зеленчуци и плодове

Обирайте зрелите зеленчуци редовно, за да продължат да раждат до късна есен.
Можете да посеете спанака.
Проверете отново ягодите за плевели и ги почистете. Така ще улесните плевенето им през следващата година.

Дървета и храсти

Полейте обилно дръвчетата и храстите. Всички растения в градината, особено вечнозелените, трябва да бъдат добре полети в началото на сезона.
Подрязването оставете за март.
Засадете нови видове.
Ако решите да изгорите някои изсъхнали клони, можете да използвате пепелта от горенето за торене на зеленчуковите лехи (съдържа фосфор и калций!).
И още нещо – началото на есента е чудесно време да подхраните градинската пръст с органична тор. Добавете компост и листа.

Хитрият градинар

Малко любители на цветята могат да се похвялят с това, че хризантемите им са се хванали добре. Причината е, че това топлолюбиво цвете често не успява да се разтвори през краткото лято. Първите есенни слани “убиват” неразтворените пъпки. За да избегнете това, можете да пресадите растенията в саксии и да ги пренесете вкъщи. В саксии хризантемите ще цъфтят до Нова година. Само не ги оставяйте в прекалено топла стая.

http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=582

Няма коментари: