петък, 9 май 2008 г.

Любимото ми растение - Венерина мухоловка

Венерина мухоловка


Всеки лист на венерината мухоловка (Dionaea muscipula) завършва с капан, напомнящ назъбена паст.
Вътрешната повърхност на капана привлича насекомите с ароматен нектар, които се отделя от специални жлези. Насекомото, долетяло на хищното цвете, докосва някое от чувствителните косъмчета, които растат на крилата на капана. Именно те и го затварят, изпращайки сигнал, чиито механизъм на предаване е все още неясен.
Впрочем, механизмът сработва само когато косъмчета са засегнати повече от един път в течение на 20 секунди. Така растението не реагира на падащи листа и други случайни докосвания.

Капанът се затваря мигновенно - за 1/3 от секундата - неочаквана за растение реакция.
При първи сигнал страните на капана се затварят неплътно, между тях остава пролука, достатъчна за да се измъкне малко насекомо, например комар или мравка. За мухоловката е неизгодно да се занимава с малка плячка - за хващане и смилане ще загуби повече енергия, отколкото ще получи.

Но голямо насекомо не може да се спаси - "челюстите" на мухоловката ще се свиват все по-плътно. Скоро мухоловката започва да подават в камерата секрет, наситен със солна киселина, разлагащ тъкани на насекомото и да усвоява техните хранителни вещества.

http://audio-spirit.com/~wania/Origin_of_life/Pages/Evolution-Symbiosis-minus1.php



Няма коментари: