събота, 7 юни 2008 г.

Балкон и тераса

Ако нямате градина и най-близкото място с която разполагате е малък двор, балкон или тераса, то това лято можете да си направите своя градинка. Дори и да имате градина изграждането на цветна градинка на терасата също има смисъл.
Саксийната градина е лесна да се направи и има много причини, за да си направите такава на терасата.Седем правила и причини за отглеждане на растения в саксии:

1. Предимство при отглеждането на чувствителните и капризни растения
За растенията, които изискват по-дълъг вегетационен период - можете да стартирате отглеждането им на закрито и да предизвикате цъфтежът им извън лятото и есента.
Мразо-чувствителните растения като например - лимона - са чудесни домашни растения, които прекарват зимните месеци в дома и летните на терасата или в градината.
Просто се уверете, че през пролетта растенията преминават през необходимият им преходен период от слънчева светлина в закрити помещения към пряката слънчева светлина в градината или на балкона.
Оранжерийната техника е базова за концепцията за отглеждане на цитрусови плодове и растения в саксии, за да могат да се местят през зимата в закрити помещения.2. Атмосферата
Подредете саксиите. Организирайте растенията по групи - тези които обичат и виреят на слънце, на полусянка и сянка. Подредете саксиите стъпаловидно, на цветарници или разпределени свободно.
Саксиите засадени с розмарин или бръшлян подредени в права линия например създават идеален ред и подреденост на пространството.
А триото от големи саксии прави терасата да изглежда подредена и предполага грижовен стопанин и добър градинар.3. Фокус
Саксийните растения и цветя създават интерес. Групирани на стратегически места те разчупват монотонността на балкона, терасата или вътрешния двор и създават натурален пейзаж.
Направете проста мъничка тематична градинка около цвят или идея.
Колекцията от синьо и жълто - цъфтящи, като теменуги, невен, хелиотроп правят изгледа весел.
4. Жизненост
Поставете саксиите със свежите светли едногодишни до тези с по матови оттенъци на листата, за да не загубите свежестта и жизнеността на балкона.
За да имате добре изглеждащи растения и цветя: поливайте с вода, когато почвата изсъхне; отстранявайте изсъхналите и преминали цветове и наторявайте ежеседмично.
5. Гъвкавост и подвижност
Можете да пре-аранжирате саксиите лесно според сезона или настроението ви.
Насладете се на теменужките и нарциса през пролетта, петуниите и игликите през лятото и копривката през есента.
6. Ограничения
Има растителни видове, задушаващи другите растения, които са прекалено агресивни за градината.
Такива са панделковата трева (Phalaris), синя лаймска трева (Elymus glaucus) и почти всички видове мента.
Някои от тези растения или подобни от този вид могат да попаднат в саксията ви от почвата, която ползвате за пресаждане.

7. Мобилност
Кой градинар, не желае да притежава растение, което никои друг не отглежда?
Саксийните растения се пренасят лесно по света.
Поставена в тъмен ъгъл засята в светли саксии Helichrysum; растения с кратък цъфтеж, като лилиите и напръстника изглеждат добре в саксии и трябва да ги преместите на балкона, когато са готови да разцъфнат.
И разбира се ако се местите често - това позволява да пренасяте вашите любимци с вас.

http://www.expatica.com/es/entertainment/ent_leisure/Balcony-and-terrace-planting.html

Няма коментари: