понеделник, 26 май 2008 г.

Тенденции в градинското обзавеждане за 2008

Тенденциите са, все повече дейности да "излизат" в градината или двора. Така например, все по-често в домовете присъстват две кухненски помещения - едно вътре в дома и едно извън него. До външната кухня нерядко се нарежда и кътче, което представлява своеобразна "градинска всекидневна".
Като добавим към всичко това и подходящо осветление, вече разполагаме с още едно измерение на своя дом, чиито "помещения" са разположени на открито в двора или градината.


Предлагаме ви да се запознаете с тенденциите в градинското обзавеждане, които ще властват през 2008 година:

Дърво в съчетание със стомана:

И тук,важи правилото, че "противоположностите се привличат". Доминиращата комбинация в този случай е между дърво и стомана - съчетание, което определено ще привлече много погледи.
Контрастът тук е изключително силен - дървото излъчва топлина, мекота и уют, докато стоманата се асоциира с хладина и твърдост.
Подходяща дървесина за комбинацията е тази от акация или бреза, или пък от тиково дърво.
За тези, които предпочитат по-ексцентричните и нестандартни комбинации, в съчетанието могат да се добавят още елементи от стъкло или мрамор.
Няма съмнение - най-новите тенденции не търпят еднообразие, а залагат на смесването на цветове и материали.

Изящност в черно и бяло

Продължаваме със съчетанията и силните контрасти. Черно-бялата комбинация завладява напълно и външните пространства. През последните няколко години и двата цвята са сред доминиращите цветове при градинското обзавеждане - черното като символ на изключителност и стил, а бялото като емблема на светлината и свежестта.

Съчетанието "черно и бяло" носи характеристиките и на двата цвята, което обяснява неговата доминираща роля в обзавеждането през 2008-ма. То е едновременно контрастно, екстравагантно и ярко, но и по своему ненатрапчиво. Комбинацията от двата неутрални цвята ще ви осигури непреходен стил и отличителност - особено в съчетание със зелените багри на живата природа.

Към всичко това трябва да добавим и още една важна особеност - новите технологии могат да осигурят на мебелите ви защита от UV-лъчите, замърсяванията и влагата, за да се радвате по-дълго на искрящата феерия от цветове и нюанси в градинското обзавеждане.

Кресла и шезлонги

Релаксация, отмора и забавление - това са трите основни ключови думи, които описват тенденциите в градинската мебелировка. Затова популярността на шезлонга нараства с неимоверна сила и през 2008-ма. Колкото повече се размива границата между вътрешното и външното обзавеждане, толкова по-силно ще става "нашествието" на интериорните удобства в екстериора.

Канапетата и фотьойлите се преобразуват така, че да изпълняват своята роля и в градината/ двора, но вече са съобразени със специфичните характеристики на условията - слънце, влага, студ и топлина, насекоми, замърсяване. Те заместват досегашните "лидери" в градинското обзавеждане - неудобните и твърди пейки, както и столовете с твърда седалка.

Новото мото в обзавеждането на екстериора прокламира за повече мекота и комфорт - градинските мебели за сядане вече не са синоним на твърдост и неудобство. Напротив, изграждането на своеобразна всекидневна под открито небе, заедно с меките мебели за сядане и всички приходящи удобства, са задължителен елемент в модерния екстериор.

Осветление

Декоративните свещи и факли биха могли да се превърнат в незаменим елемент за градината.

Не трябва обаче да се ограничаваме само с това - най-новите тенденции в екстериора повеляват наличието на разнообразие от светлинни източници. Това може да включва светлинни глобуси, поставени в средата на декоративния фонтан или сред цветната леха, или пък стилна настолна лампа, украсяваща масата.

Кухня под звездите

Не само всекидневната се "премества" в градината - тенденциите "изкарват" на открито и кухнята. Съвременната градина включва кът, който ви позволява да отидете далеч отвъд границите на бързия грил или барбекюто, за да готвите така, както бихте го правили вътре в дома си.

Някои производители вече предлагат компактни кухненски комплекти, включващи грил, плот за приготвяне на храната, отделения или шкафчета за съхранение на приборите и дори умивалник. Паралелно с тази тенденция, развитието на барбекюто като отделен елемент също търпи промени - модерното барбекю е съчетание от много функционалности, включително грил и аспиратор за дима.


http://www.comfort.bg

Няма коментари: