вторник, 20 май 2008 г.

Цитрусови плодни дръвчета в дома - мисията възможна!

Цитрусови плодни дръвчета в дома - мисията възможна!

Мнозина смятат, че е много трудно отглеждането на плодове в домашни условия. Почти всеки плод може да бъде гледан в саксия у дома на слънчев прозорец.Портокал каламондин (Calamondin, Citrofutnella mitis variegate)
Мини портокалът каламондин е кръстоска между кумкват (kumquat) и портокал, който е любим на градинарите заради пъстрите си листа и малки декоративни плодчета. Цветовете му са изключително ароматни, а плодът - много кисел и от него се приготвя мармалад. Веднъж захванато в саксия, растението се гледа много лесно. Дръжте го на слънце и го наторявайте два пъти в месеца през сезона на активен растеж. То ще цъфти късна есен или рано напролет, след което ще даде плодове. Плодчетата ще представляват прекрасна украса за дома ви месеци наред.

Цитрус "Сънкват" (Sunquat)
Сънкватът, един от най - плодородните цитруси, е кръстоска между сладък кумкват и лимон. За разлика от останалите цитруси, плодовете му нямат точен размер. Той зависи от големината на самото дръвче и от количеството плодчета по него. Интересното за сънквата е, че се консумира заедно с кората. За да окуражите растежа, още докато дръвчето е младо, го окастрете. В резултат то ще се разклони повече и ще образува по - здрави клони, върху които да растат плодовете.
Канела (Cinnamonum Zelanicum)
Много хора не знаят, че канелата се добива от кората на растението. През лятото растението образува спирала от бели цветове. Листата имат мирис, но най - ароматна е кората. Канелата расте бавно, но се отглежда лесно и не се нуждае от кисела почва. За да имате винаги под ръка канела, поставете 3 - 4 канелени пръчици в бутилка с водка. След 4 седмици, ароматът на канела ще бъде извлечен. Можете да използвате екстракта, точно както и канелата на прах. Всеки път, когато правите това, просто допълнете шишето с водка. По този начин екстрактът трае 3 и повече години.

Папая (Carica papaya)
За да нямате проблеми с папаята, отглеждана у дома, трябва да подрязвате редовно големите и стебла. Плодове се образуват, едва когато растението стане 30 до 60 см. високо. Папаята дава плодове след 6 месеца, които узряват за 6 до 8 месеца. Растението се гледа на топло (поне 20 градуса) и светло. Изисква умерено наторяване и редовно поливане.

Кафе (Coffea Arabica)
Плодовете на кафето могат да се берат, веднага след като станат червени. След като се откъснат, те трябва да се отворят и двете зърна, които се намират вътре да се изсушат, изпекат и смелят. На дървото има достатъчно зърна, за да се приготви цяла кана кафе. Кафееното дърво, което има изключително ароматни цветове, цъфти обикновено два пъти в годината - през пролетта и есента. Растението се нуждае от много светлина, трябва да е на температура над 15 градуса и трябва да се полива и наторява всяка седмица през периода на активен растеж.
http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=501

Няма коментари: