сряда, 14 май 2008 г.

Порта за къщата или вилата

Градинските врати и порти са облика на вашия дом. Те първи посрещат посетителите и създават и първото впечатление за стопаните.
Подходящо подбрана и правилно поставена, портата подчертава стила, не само на къщата, но и на градината. Тя трябва да е в тон с оградата и със стила на двора. Това до голяма степен определя нейният вид.
С непретенциозна дървена конструкция, със строги линии или пък с екстравангарден дизайн, хубавата врата радва окото.
Градинска врата можете да поставите и вътре в двора, като преграда между две различни зони. Така ще разнообразите пространството и ще дефинирате зоните.

Днес се предлагат най-различни врати, но класическата градинска врата е с едно крило.
Конструкцията трябва да е стабилна. В повечето случаи липсва каса за вратата. В някои случаи дори се закрепя за оградата.

Електрониката и автоматизацията, вече са част от модерния дом и се използват за всяка врата, независимо от модела, размера и предназначението и. Можете да монтирате дистанционно управление, да поставите заключващо устройство - механично или електронно, система която известява за всеки посетител, камери и др.

Градинската врата може да е ажурна, която прегражда пространството, но не ограничава видимостта към улицата или другите части на градината.

Ажурната врата може да бъде изработена както от метал, така и от дърво. Но най-разпространени са металните.Ако искате да поставите вратата на извънградска вила или селска къща, специалистите препоръчват лека и семпла дървена порта. Тя се вписва по лесно и хармонично на фона на зелената ограда от подрязани храсти, каменната зидария или бяло измазаният зид. Когато погледа на посетителя минава в градината през вратата, добре е той да попадне на предвидливо пресметната гледка - а именно - красиво дърво или храст обсипан с цветове, декоративна чешма скулптора, красива беседка, стълба или входа на къщата.

Плътната врата е за големи парцели.
Според специалистите тенденциите в нашата страна в последно време са за поставяне на високи огради и плътни порти със самостоятелно покривче, които ни връщат назад във времето и превръщат атмосферата на българското възраждане.
Плътната изолация на двора с плътната градинска врата създава едно затворено пространство, скрито за външните хора.
Плътната ограда врата и плътната врата, стесняват визуално пространството и затова са по-подходящи за големи пространства.Обикновените дървени врати са леки, сравнително евтини и притежават декоративни качества. Но не са толкова надеждни, ако трябва да ги използвате за да ограничите нахлуването на чужди лица. Лесни са за изработка и са много устойчиви на неблагоприятни атмосферни условия.
Ако решите да си направите такава врата изберете здрава и по-трудно загниваща дървесина. Чамът според специалистите е сред най-нежните дървесни видове и се нуждае от ефикасна защита, за да не се увреди бързо. Предимствата му са, че е лесен за работа, евтин е и се подлага идеално за импрегниране. Могат разбира се и други видове - бреза, дъб, орех, кестен и др.
Според най-новите тенденции много актуална е избелената дървесина, която създава ретро ефект. Дървото може да е боядисано или само импрегнирано, покрито с матов или гланцов лак. Идеално е да се избере микропореста боя, която позволява на дървото да диша и пречи на водата да прониква в дървесината.
Класиката е врата от дъски, на които жилкуването не е скрито под боя, а е оставено видимо.
За да се постигне хармония и единство, всички дървени елементи в градината - оградки, пейки, парапети, градинска врата, трябва да са изработени от един и същ вид дървесина.

Металните врати са най-дълговечни. И в това е тяхното предимство.
Вариантите са много, можете да си закупите готова врата в комплект с ограда или да си направите поръчка на ръчно кована по ваш модел. Но ако искате да постигнете индивидуалност и собствен стил, по-добре е да си поръчате врата по поръчка. Така вие ще притежавате уникална врата, която никои друг не притежава.
Металната врата може да е изцяло ажурна, да има плътна долна част или да е изцяло плътна.
Възможностите за декорация са големи - малки розетки, вити листа и клони, спирали, елегантни копия и пики и т.н.
В горната си част, вратата може да завършва в права линия или с елегантна дъга.
Преди боядисване трябва да изстържете с шкурка ръждата, да я грундирате и чак след това да сложите боята.
Изборът на цвят е от голямо значение.
Изборът на цвят е пряко свързан с ефекта, които искате да постигнете.
Единият начин е да изберете подчертано оцветяване, чрез което вашата врата да изпъкне и да се забелязва отдалече. Другият вариант е да направите вратата по-дискретна и незабележима, чрез подходяща цветова гама.
Например зелената врата се слива с растителността и е по трудна за забелязване. Ако искате да създадете усещане за естественост, оставете естествения цвят на дървото и само лакирайте с безцветен лак. Естественото дърво се съчетава добре с ограда от зидан камък или видима тухла.
Тъмния цвят на оградата пък контрастира с бялата мазилка и подчертава ролята на вратата.
Елегантна и ефирна е вратата, когато е боядисана в бяло, която контрастира и се откроява добре на тъмната зеленина в градината.

Арх. Таня Иванова
http://www.gradinata.bg/index.php?article=164

Няма коментари: