неделя, 11 май 2008 г.

Бонзаи

Отглеждането на миниатюрни дръвчета в съдове води началото си от Китай и Япония преди повече от 2000 години.
Ако сте любители градинари и искате да притежавате едно от тези съкровища в дома си, то тогава имате нужда от помощ.

Избор на растението
Като най-подходящи видове за бонзай са се утвърдили клен, кестен, бряст, азалия, плачеща върба, бреза, дъб, бор, смърч, хвойна, дрян, фикус, подокарпус, пираканта и др.

Стилове бонзай
Два са основните видове бонзай - растения с едно стъбло и многостьблени растения. Стиловете се определят в зависимост от формата на стъблото -строго изправена, свободно изправена, полунаклонена, плачеща, каскадна, разклонена.

Съдове за засаждане
Бонзаите се отглеждат в плоски съдове с малки крачета, за отцеждане на водата, с повърхнина приблизително колкото короната на дръвчето.

Подходяща почва за засаждане
Препоръчваният за бонзай почвен субстрат се състои от почвена смеска за саксийни растения с добавка на пясък и торф или глинен гранулат, който осигурява добро отводняване.

Изисквания към светлина и температура
Повечето бонзай обичат обилна, но индиректна светлина. През лятото е добре да се изваждат навън, но не на пряка слънчева светлина. Растенията се отглеждат при нормална стайна температура 20-25° през активния вегетационен период и 10-15° през периода на покой, през който трябва да се съхраняват в полутъмни помещения и да се поливат рядко. Иглолистните бонзаи трябва да се изваждат през зимата навън, дори при минусови температури, в противен случай след няколко години умират.

Поливане
Поливането се извършва като поставите съда с бонзай накиснат във вода (престояла 24 часа за разграждане на хлора) за около 30 мин., за да се напои обилно. При следващото поливане повърхността на субстрата трябва да е изсъхнала. Проверявайте редовно корените на растението за признаци за засушаване или преовлажняване. Пулверизирайте препоръчително два пъти дневно с хладка вода.

Наторяване
За да поддържате вашия бонзаи в добра форма и осигурите оптимално развитие, наторявайте в подходящо време и с подходящ тор през цялата година. Като принцип наторявайте от ранна пролет до края на лятото с балансиран МРК тор 20:20:20 (веднъж на 4 седмици), а през есента и зимата - на 6 седмици (15:15:30), за да подтискате растежа, но да предпазвате от болести. Много добър ефект за развитието има и наторяването с органични торове - торф, компост, птичи тор, органични брашна и др.
Оформяне на бонзая
Основни манипулации от голямо значение за развитието на бонзаите а премахване на излишните листа и подкастрянето. За целя както и за пресаждане на бонзаите, са необходими специален комплект инструменти. За вечнозелените видове листата се премахват два пъти годишно, за останалите при нужда. Подкастрянето може да се дели на два вида - за формиране - намалява височината на растението и дължината на корените и поддържащо - благоприятства развитието на нови разклонения и смалява размерите на листата. В зависимост от вида и възрастта през няколко години растението се пресажда в нов съд по-голям с около 2 см, като се подкастря кореновата система. Най-подходящ период за това е пролетта, преди започване на вегетацията. Стъблата и клоните на растенията изкуствено се изкривяват, за да добият вида на растение, борило се да оцелее в тежки условия. Именно тук се проявява и ролята на човека - да подчертае индивидуалността, без да наруши естествената красота на растението.

http://www.napravisam.bg/?id=visuals&sid=83

4 коментара:

Анонимен каза...

cveteto e mnogo krasivo kogato se oformi i stoi dobre v ofisa v malko po tamnsta strana moje da se podreje v vid topka i stoi mnogo yko edin savet po malko voda i svetlina

maya каза...

Imam bonzao ot okolo 5 godini.Do skoro ne sam imala problemi s nego no naposledak pochna da linee.Izpadaha mu polovinata listenca,a e polivan vinagi,kogato e neobhodimo.Niakoi moje li da mi dade niakakav savet?Moje bi triabva da mu smenia pochvata?sicelobj

rossani каза...

Честно казано не зная какво да ви посъветвам.
Аз така и не успях да овладея тези красиви мини растения.
Все пак кажете ми какъв вид е бонзая - иглолистен, бенджамин, има кестени и др.
Защото в зависимост от вида бонзай, причината за залиняването е различна.
Торили ли сте растението?

BOBI7306 каза...

predvaritelno se izvinqvam za ostriq komentar no mislq 4e nqkoi kato re6i da pi6e ne6to trqbva da e pone malko kompitenten.bez da vlizam v podrobnosti 6te kaja dve ne6ta 1.pi6e se bonsai a ne bonZAI,I 2. VAPROSA NA KOMENTARA NA ROSANI'torili li ste rastenieto ' e meko kazan glupav.poqsnqvam 4e opadvaneto na listata moje da e ot vsi4ko drugo no ne i ot lipsata na torene.moq savet e vzemi popro4eti nqkoq kni6ka.razpolagam s 400 bonsaq i ako nqkoi ima nu6da ot savet da pi6e BOBI7306@ABV.BG