понеделник, 28 септември 2009 г.

Сентполия - африканска теменужка

Името и е Saintpaulia, най-известни са цъфтящите в синьо сортове с блестящожълти полени. Има и бели с розова среда, както и розови теменужки с гладки кичести цветове.



Място:
Полусенчесто, защитено от пряко слънце, през зимата светло, с нормална стайна температура около о20 градуса през цялата година.

Грижи:
Да се поддържа умерена влага и да се полива с мека вода със стайна температура.
Внимавайте да не навлажнявате листата при поливането, защото се появяват кафяви петна.
В никакъв случай не бива да се пръска с вода.


От март до септември се тори всяка седмица, а от октомври до февруари всеки месец.
Ако цъфтежът отслабне, трябва да се пресади в свежа, рохкава, богата на хумус пръст.

Размножаване:
Става без проблеми. Най-просто е да вкорените листа във вода. Внимавайте листото да не докосва водата. След 4 до 8 седмици ще се покажат първите коренчета.

След това е добре резниците да се засадят в лека торфена почва. Глинести тежки почви не са подходящи, защото коренчетата загниват. Можете да сложите фолио или целофан на повърхността на пластмасовата чашка, надъпчете го и в дупките поставете листото.

Съвет на градинаря:

-Препоръчително е да се поливат в чинийките на саксиите, а не под листата.
-Топлината е фактор за цъфтежа, затова е желателно температурата не пада под 16 градуса


-Пряката слънчева светлина през лятото може да изгори както листата, така и цветовете.
-Теменужките не обичат големи съдове. Необходимо им е да бъдат преместени в по-голям съд, едва когато станат 1,5-2 пъти по-големи от диаметъра на съда. Тогава се преместват в малко по-големи саксии с диаметър 7-8 см.


- Младите розетки се нуждаят от постоянна температура 20-24°;. Ако през нощта температурата е малко по-ниска, теменужките цъфтят по-обилно. Не трябва да се допуска пресушаване на пръстта. Водата за поливане може леко да се подкиселява. Теменужките не обичат течение. Ако е прекалено светло, листата са с по-дълги дръжки


- Листата да не се допират до прозореца. Незабавно махайте прецъфтелите цветове и повредените листа - не оставяйте листните дръжки. Махайте страничните розетки на по-старите растения, докато се развиват. Растението трябва да е в малка саксия. Когато пресаждането стане наложително, използвайте пластмасова саксия.

5 коментара:

Куртев каза...

Здравейте!
Закупих си това прекрасно цвете и съм много щастлив.
Но от магазина ми отговориха следното:
Първите 6 месеца да не се тори,да се полива от долу на горе в чинийка 2 пъти седмично. Това, което прочитам от Вас ме обърка.От къде да си набавя необходимата тор? Колко пъти да торя? Как е схемета за поливане?На високо да я поставя или?
Ето и моите координати - скайп ezominerali, http://mineralikristali.blogspot.com/
Благодаря Ви предварително.
Чест и почитания - Красимир Куртев

rossani каза...

Можете да закупите течна тор за цъфтящи растения във всеки цветарски магазин.
Можете да торите според указанията на препарата. Течната тор се разрежда във водата за поливане, така че можете да продължите да поливате в чинийката и в същото време да наторявате.

От март до септември е добре да се тори всяка седмица, а от октомври до февруари всеки месец.

Ако цъфтежа отслабне трябва да се пресади в свежа, рохкава, богата на хумус почва.

Трябва да разположите растението на полусянка, защитено от пряко слънце, през зимата светло. Височината няма значение.

Успех!

Ilej.dkd каза...

Аз съм колекционер на сортови теменужки /сентполии/имам около 250 сорта - стандарти, мини, полумини, трейлери, пъстролистни. Цветови гами са невероятни има бели, розови, лилави, жълти, сини с различни ньюанси,обикновенни, кичести и с рюши. Има фантазийни сортове на точки и чертички с различна форма на цветчето например "оса", "паяк", камбанка.
Това е невероятно цвете, което се отблагодарява с продължителен цъфтеж когато му създавате добри условия за това.

Antoaneta каза...

Поздравявам ви за хубавата тема.Аз имам 4 теменужки, много ги харесвам и мисля да заменя всички цветя с тях. При мен цъфтят почти през цялата година. Търся различни видове теменуцки.Аз имам виолетова, бяла и две розови. Ако някой може да ми помогне от къде мога да си намеря други разновидности в Пловдив нека ми пише. Благодаря за хубавата тема :)))

Анонимен каза...

Здравейте,
и на мен много ми харесват тези теменужки, за съжаление всяка година ми умират по 1-2 саксии. Искам да помоля някои от собствениците да ми пише ако подарява или продава листенца разсад за теменужки. Моля пишете ми на поща: pluh99@abv.bg.

Благодаря