вторник, 28 юни 2011 г.

Килим от коркови тапи за дома и градинатаАко имате коркови тапи с които се чудите какво да направите, ето още една интересна идея.
Това интересно килимче е чудесен акцент за вашия дом и можете да го използвате на терасата, в банята или в градината.

Сега ще ви покажа как можете да си го направите сами.

Необходими материали:

1. Коркови тапи - тук са използвани около 175 броя.
2. Пистолет за топъл силикон (и силиконови пръчки за зареждане)
3. Незалепваща постелка за баня (от винил) или подобен продукт
4. Остър нож
5. Дълга линийка
6. Шкурка
7. Дъска за рязане

Срежете всички тапи наполовина (по дължината) с остър нож – бъдете внимателни при рязането, за да не повредите корка и за да получите равни половинки. Ако дъната на така получените части са груби, обработете ги с шкурка.

Подредете парчетата корк във формата на правоъгълник, с плоската страна надолу. Използвайте линийката, за да се уверите, че сте получили фигура, възможно най-близка до желаната. Ако ще използвате готова постелка за баня в оригиналните й размери (без да я режете), съобразете се с тях. В проекта е използвана постелка с размери 47 х 76 см., като са подредени 10 редици от по 35 парчета корк.


Ако няма да използвате постелката за баня (или сте закупили руло от винилов материал), срежете я до желаните размери.

Подредете част от парчетата от коркови тапи върху основата, като оформите само външните редици. Направете линия от топъл силикон с правоъгълна форма по периферията на постелката, на 2-3 мм от ръбовете. Поставете редиците върху лепилото и притиснете тапите добре, за да залепнат. Когато топлият силикон се охлади, избършете излишъка с кърпа.
Когато вече разполагате с рамката на „пълнежа“, започнете да поставяте и вътрешните парчета коркови тапи, като ги напасвате една до друга. Когато сте готови с подреждането, започнете да повдигате парчетата едно по едно, да поставяте по малко силикон и да го залепвате на място. Ако се притеснявате от влагата в банята, можете да нанесете върху готовото килимче прозрачно покритие, предназначено специално за корк (консултирайте се в специализираните магазини).

Оставете да изсъхне и се насладете на произведението си.


http://furnituresvarna.wordpress.com/%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE/%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D1%81%D0%B8-%D1%81%D0%B0%D0%BC/

Няма коментари: