вторник, 3 юни 2008 г.

За градината през Юни

Какво да правим през Юни

Плевели

• Непрекъснато трябва да наблюдавате всеки кът от градината си, за да не допуснете някой плевел да разпилее семената си.
Тъкмо в по-закритите кътчета на градината, които не са всеки ден пред очите ви, някои плевели успяват да узреят и да разпръснат семената си. Вятърът поема грижата за по-нататъшното им разпространение. По такъв начин е застрашена не само вашата градина, застрашените са и градините на съседите ви.

В овощната градина

• Ако голяма част от плодовете на прасковите и кайсиите опадат, това в повечето случаи е признак за недостиг на варовик.


Трябва да си отбележите това и през есента да подадете повече варовик в почвата около тези дървета.
• През юни можете малко да намалите клоните, останали не облагородени през ранната пролет.
Такива клони не трябва да отрязвате изцяло, но трябва силно да ги просветлите. Тази операция допринася значително за засилване на присадените калеми. Отрупаните с плодове необлагородени клони се прореждат, само ако няма да има загуба на плодове.
Черешите обикновено се берат с дръжки, но за вишните се препоръчва да ги откъсвате без дръжките.


Ако берете вишните невнимателно и заедно с дръжките, увреждате дървото. Пъпката, която се намира в основата на дръжката на плода, в повечето случаи се оказва откъсната. Определените за незабавна консумация вишни оронвайте на ръка, без дръжки, а всички останали изрежете с ножици, така част от дръжките да останат на дървото.
• Овощните дървета с обилен завърз трябва и през юни да поливате обилно и да подхранвате с тор, за да могат да изхранят плодовете си.

От това след, че през сухите периоди не трябва да поливате с чиста вода, а с около 0,3 – процентов хранителен разтвор от някакъв бързо възприемащ се комбиниран изкуствен тор. При това трябва да поливате така, че водата да попадне в зоната на смукателните коренчета, т.е. коренчетата, които се намират под периферията на короната на дървото.

• През юни трябва да започнете и борбата с осите, които по-късно биха причинили големи вреди с наяждането на плодовете.


Улавянето на оси със закачени по дървета шишета е най-перспективно през този месец. Напълнете шишета до една трета с някакъв плодов сироп. През следващия месец осите няма да се интересуват от шишето, защото вече ще има повече узрели плодове.

• При възможност през юни полейте обилно овощните дървета в градината си.
Добре е след юнското опадане на завързите да направите една обилна поливка на дърветата. Тя е важна, защото ще помогне за наедряването на плодовете на онези сортове, които зреят през август и септември. Прасковите полейте 15-20 дни преди узряването на плодовете.

В цветната градина

• За да могат розите след първия цъфтеж да цъфнат бързо и втори път, не трябва при отрязването на първия цвят да скъсявате много филизите.


Пресаждането и разделянето на тревните сортове, които цъфтят през пролетта, трябва да направите през юни.
При това трябва да имате предвид, че ако туфите са силни, те непременно трябва да бъдат разделени. Разделените през юни треви ще се развият до есента толкова силно, че през следващата пролет ще запълнят определеното им от вас място. Докато разделените растения се прихванат, трябва да ги предпазвате от слънцето и да ги поливате редовно.
• При поливането на тревно-храстовите насаждения листата на растенията не бива да се мокрят.
В такъв случай и вероятността от листни заболявания ще бъде по-малка. Ако не се съобразявате с този съвет, има опасност от брашнеста мана, която най-често напада градинската ралица, но и други тревни видове, за които се смята, че са имунизирани срещу нея.
• В края на юни трябва да започнете подрязването на живия плет. При тази операция не се реже старата дървесина, а се премахват само върховете на младите филизи. За да придобие изискан вид, живият плет трябва да се подрязва само по опънат канап.
• През юни трябва да бъдат окосени тревните площи поне два пъти, за да се получи плътна тревна покривка.
• В началото на юни все още можете да разсаждате добре вкоренени резници или разделени растения от студоустойчиви хризантеми.
• Първите юнски дни са най-подходящи за засаждането на фуксии, мушката,


хелиотроп и други подобни на открито, в приготвени за тях лехи.
Незабравките (Myosotis) са красиви пролетни цветя, но трябва да ги засеете в края на юни, за да цъфтят през следващата година

http://zeleno.bg/?action=view&docid=204&catid=0

Няма коментари: