вторник, 3 юни 2008 г.

Календар на градинаря - Юни

През юни градината е по – красива от всякога. Положеният труд до момента дава и първите плодове.

Сега е моментът да засадите многогодишните в декоративната градина: бегонията, кандилката, невенът, карамфилът, хризантемите, цикламите, цинерарията, диантусът, лобелията,


трицветната теменуга, примулата, лютичето, сладкият грах, кученцето, ралицата и т.н.Този месец цъфтят азалията, камелията, калината, дафне и др.

Извадете грудките на далията веднага, след като листата на растението увехнат. Съхранявайте ги на сухо и хладно място за през зимата.

Подгответе лехите в зеленчуковата градина с голямо количество органична тор.

Този месец е подходящ за засаждане разсада на броколито, брюкселското зеле, кориандъра, праза, марулята, граха, магданоза, спанака, карфиола.

Окастрете овошките, лозата, малините и къпините.

Можете да засадите младите ягоди в добре отцеждаща се почва, на слънчево място. По – добре подновете растенията, които са по - стари от три години.

Берете боба, граха и краставиците редовно, за да удължите продукцията.


Почистете лехите на ранните култури, използвайте ги повторно за същите видове или ги оставете незасяти за есенните култури.

Ако наторите многогодишните растения през юни, това ще окуражи растежа им в голяма степен.

Почистете градината от цъфтящите през пролетта видове, но не избързвайте прекалено - оставете листата им да увехнат от само себе си, осигурявайки хранителни вещества на луковиците за следващия сезон.

Следете за вредители и почиствайте редовно плевелите.

Ако имате смокиня, почистете градината от самораслите растения.

Осигурете защита от птиците на ягодите и френското грозде, които вече са започнали да раждат.Сега е подходящият момент да размножите клематиса чрез резници.

През този месец можете да вземете резници от градинския карамфил (Dianthus plumarius).

Ако отглеждате цитрусови дръвчета в саксии, спокойно можете да ги изнесете навън за летните месеци.

Завържете новите леторасли на пълзящите рози.

Орежете ориенталския мак след като прецъфти. Почистете люляка от увехналите цветове.

Проверявайте ягодите и ги почиствайте старателно от загнили или нападнати от вредите плодове.

Можете да засеете в градината червена цикория, за да я оберете през есента, както и семена на двугодишни цветя, като напр. напръстник (Digitalis purpurea), които ще цъфнат следващата година.


Нанесете подходящ за вашата градина хербицид против плевели, следвайки внимателно инструкциите за прилагането му.

През юни е добре да поливате цветята в саксии и сандъчета два пъти на ден, тъй като те са особено чувствителни на суша и жега, а нужната влага лесно излиза през глинените контейнери. Позиционирайте ги на сянка, особено следобед.

Възможно е през този месец да възникне проблем при доматите и чушките. Доста често растенията се накъдрят и спаружват и дори обилното поливане не ги възстановява. Причината е вирусно заболяване, което се разпространява от хоботни насекоми. Единственото решение е да бъдат отстранени заразените растения, за да се ограничи болестта.

Поливайте зеленчуците редовно и равномерно, защото в противен случай може да започнат да загниват в основата на плода.

Почистете прецъфтелите цветове на здравеца, цинията, невена и розата.


Ако направите това, преди да са се разпръснали семената, това ще е от голяма полза за следващия цъфтеж на растенията. Желателно е да ги отрежете с остри ножици, а не да дърпате растението от земята, за да отстраните целия цвят заедно със семената.

http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=535

Няма коментари: