неделя, 26 октомври 2008 г.

За градината през Ноември

През ноември всичките съдове за вода трябва да се изпразнят, за да не пострадат от зимните студове.

Ако можете да си набавите букова шума, използвайте тази възможност. Буковата шума е много полезна като защитна покривка на почвата и растенията. Тя угнива много бавно и в известни граници отблъсква водата.


Можете да я използвате навсякъде в градината и да заместите успешно торфа или други субстрати.

Всички зимуващи в земята луковични и грудкови растения трябва да бъдат снабдени със защитна покривка.
По-добре използвайте разложен оборски тор или торф вместо листна шума. Дебелината на защитното покритие е 5-6 см.

Всички растенията в езерната градинка се прочистват в началото на ноември и при нужда се покриват.
Блатните растения, които през зимата постепенно умират, се отрязват съвсем близо до земята. Покритието от елхови клонки.

Щом листата опадат, почвата под декоративните храсти трябва да се разрохка. За да не повредите корените, които често са съвсем близо до повърхността, използвате само три рога вила.
Шумата в близост до храстите се вкарва повърхностно в почвата.

През някои години, при топла и продължителна есен, се налага през ноември още един път да бъдат окосени тревните площи. Колкото по-къса е тревата през зимата, толкова по-малки са вредите от измръзване.

В края на месеца направете резитба на всички многогодишни декоративни видове, без вечнозелените. Така ще ги предпазите от натрупване на много сняг по тях през зимата, от обезформяне и пречупване на някои клони.

Розите колкото са красиви, толкова са и не студоустойчиви. Зариването е най-сигурното средство за предпазването им през зимата от измръзване. Ако досега не сте направили това, време е да побързате. Ако част от стъблото остане на открито, добре е да го увиете в слама или амбалажна хартия.

И през ноември не бива да занемарявате грижите за стайни растения. Това важи преди всичко за поливането, което се съобразява с температурата в стаята.

В края на ноември можете да сложите на по-топло място първите зюмбюли и лалета. Предпоставка за това е съцветията или цветните дръжки да са се показали над луковиците. Новото място трябва да бъде тъмно или чашите и саксиите да се покрият с плътни фунии. Точно в този стадий трябва да снабдявате растенията с достатъчно влага, за да не спре развитието на цвета.

http://zeleno.bg/bg/articles/322-kakvo-da-pravim-prez-noemvri.html

Няма коментари: