сряда, 10 декември 2008 г.

Коледа Коледа...

С настъпването на коледните празници започва и украсата на дома и градината. Ето няколко предложения как да направим дома си красив и уютен за празниците:

Коледната украса на дома е неизменна част от Коледните и Новогодишните празници.

Именно тя придава усещане за тържественост, неповторимост и празнично настроение на цялостната обстановка. Макар и традиционна по своята същност, коледната украса няма константна формула и следва конкретни модни тенденции в интериорния дизайн. Това от своя страна дава разнообразни възможности за импровизация и я превръща в едно от най-забавните семейни преживявавания, предшестващи Коледната нощ.


Противно на всеобщите очаквания, стилната празнична украса не изисква кой знае какъв ресурс. С помощта на малко цветя, борови клонки, панделки, свещи и въображение, може да създадете колоритна коледна обстановка, стига да следвате следните основни насоки: лекота и свежест.Като начало, приглушете външното осветление, като го ограничите до входната врата или в краен случай до близките до нея дървета в двора. По този начин, ще засилите фокуса върху вътрешното осветление на дома ви и ще му предадете по-уютен и гостоприемен вид.

В духа на коледната традиция, окачете на входната врата коледен венец от борови клонки или бодлива зеленика, украсен с червена панделка, дребни плодове, шишарки и други подходящи аксесоари.

Като алтернатива на традиционните коледни цветове – зелено и червено, използвайте светли нюанси на зеленото, бяло, ярко жълто и бежово за вашата празнична украса. Освежете атмосферата у дома, като поставите на разнообразни места вази или обикновени плетени кошнички, с букети от бели или червени цветя. За допълнителна ефирност, добавете малки стъклени украшения към букетите или ги акцентирайте с тънка сребърна панделка.

За да подсилите коледното настроение, поставете свещи по етажерките и подходящите за целта места, следвайки естетическия си усет. Можете да подчертаете конкретен елемент, да създадете характерна атмосфера или промените цветоусещането в дадено помещение, като добавите няколко „помощни” лампи към основното осветление в стаята. Поставете част от тях така, че да осветяват стените индиректно, а останалите разположете в онези части на помещението, които желаете да акцентирате. Следвайте общата хармония на цветовете при декорация на празничната маса.

Подберете едноцветни текстилни салфетки, прибори с изчистени форми, а за акцент добавете купа с пресни плодове или няколко цветни ароматични свещи в средата на масата. Независимо каква коледна украса ще изберете, аранжирайте пространствата така, че да създадете стилна атмосфера, която да допринесе за празничното настроение на всички в Коледната Нощ.


Коледната звезда - Euphorbia pulcherrima, така добре известна на всички нас е особено подходяща за украса на дома през зимните месеци, когато по-голяма част от цветята не разцъфват, защото с уникалните си оцветено в червено листа внася настроение в дома.

Коледната звезда (Euphorbia pulcherima) е храст от семейството на млечките. Нейна родина е Мексико. Тя е традиционен коледен символ в Америка, Западна Европа, а от сравнително скоро време и у нас.
Ацтеките са я използвали като лечебно средство, както и за получаване на червена боя. Като декоративно саксийно растение Поинзецията е произведена за първи път в Америка и оттогава става популярна и обичана в целия християнски свят.
Поради големия интерес и търсене, цветарски компании в САЩ, Холандия и Германия непрекъснато работят върху нови селекции на растението. Освен класическите Червени в различните им нюанси, на пазара се предлагат Поинзеции с бели, жълти, розови и мраморни прицветници.
В българските цветарски магазини се внасят растения предимно от Холандия, които се купуват масово за коледна украса на домове, офиси и магазини.
Мнозина обаче изпитват истинско разочарование, след като веднъж поставена в домашни условия, Коледната звезда загива. Най – упоритите обаче съумяват да положат необходимите грижи, за да запазят “красавицата” и за следващия сезон.

Грижи:
Основното е да се има предвид, че Коледната звезда развива листна маса през лятото, когато деня е дълъг, а нацъфтява през зимата, когато деня е къс.
Коледната звезда се тори с комплексен тор през лятото всяка седмица, за да се развие листната маса и на всеки 14 дни, докато цъфти, като торта трябва да съдържа повече калий, за да се подпомогне формирането на цветове.


Растението има нужда от достатъчно светлина и температури 17- 21 С през нощта и 20 - 24 С- през деня в зависимост от сорта. Ако тези температури се поддържат докато Коледната звезда цъфти, се развиват по едри прицветници (истинските цветове са дребни и невзрачни, но са заградени от ярки прицветници, които си наричат "цветове"), но растенията изнежват и стават нетрайни.
Растението се полива само с вода със стайна температура, тогава, когато усетите с пръсти, че почвата е засъхнала. В никакъв случай не бива да се преполива.
По време на коледните празници поливайте с малко вода, като държите почвата постоянно влажна. През лятото може да се пръска с вода.

Място:
Трябва да се избягва пряката слънчева светлина в помещението, течение или близостта с отоплителни уреди. През лятото може да се изнесе на балкон, който не е ветровит.

Размножаване:
Коледната звезда се размножава чрез вкореняване на зелени върхови резници през лятото. След като се развият корени, резниците се засаждат в не големи саксии 9- 15 см. в богата почва, с достатъчно микроелементи, сред които желязото е от особено значение.

Съвет на градинаря:
За да се запазят цветовете за няколко седмици, първото правило е, привечер, към 17 – 18 часа, да се осигури пълна тъмнина в помещението, в което е саксията с Коледната звезда, в продължение на около 14 часа. Лесна за приложение идея е да поставите растението в картонена кутия или кашон. Поинзецията често се напада от гъбни и бактериални заболявания. Те се благоприятстват от много ниските температури и прекомерната влага. Най- честият вредител е белокрилката. Единственият изход е да се купуват здрави растения, да се поддържа добра хигиена и да се пръска редовно с подходящи препарати. Често листата пожълтяват и окапват - причината може да в сухия въздух и висока температура в помещението в което е растението. Възможно е причината да е в прекомерното поливане или пък пълното засъхване на почвата около корените. Пагубни са всички резки колебания в температурата и недостатъчната светлина. Сортовете, които са най- подходящи за отглеждане у дома, са Freedom, Cortez, Star и Lilo и съответно техните разноцветни форми.

Коледното дърво:
Това е един от най-красивите елементи в дома по време на коледните празници, наред с всички светлинки и гирлянди, които можете да поставите в дома си, на терасата и градината...

Коледната елхичка е красива и голяма радост за деца и възрастни.


Ако имате дръвче на двора, можете да го украсите. Да поставите гирлянди и светлинки, но дори и да не го направите то с падналия по него сняг е достатъчно красиво.

Елхичката поставена в къщи дава повече свобода и можете да я украсите по всевъзможни начини.
Може да е богато отрупана с гирлянди, светлинки....


Може украсата да е малко по-семпла и не по-малко красива:


Най-добре е коледното дръвче, което сте купили, ако е естествено - да бъде в саксия, за да може когато празниците отминат да бъде засято в земята или да изберете изкуствени дръвчета които могат да се използват няколко години. На пазара има достатъчно добри заместители, въпреки че те не могат да заместят достатъчно едно красиво и натурално дръвче.


За масата:
На пазара се предлагат множество и най-разнообразни прибори за трапезата, които да допренесат вашата вечер да е бляскава.Обикновено всяко семейство има традиционен начин, по който украсява масата за Коледа. Предлагаме Ви няколко идеи, с които да обогатите своя собствен и уникален стил при подредбата за празника.

На първо място трябва да определите цветовата гама, която ще използвате – обикновено това са класическите цветове на Коледата, наложени с времето – червено, бяло, зелено, златисто и сребристо.

Ако искате да създадете едно наистина "зимно" настроение, заложете на бялото, синьото и светлите тонове на лилавото. Заедно с декоративните свещи можете да сложите фигурки с формата на снежинки или пък снежни човечета, както и снежнобели гирлянди.


Чинии, чаши, свещници...


Коледният венец от гирлянди и свежи елхови клонки поставен в центъра на масата може да служи за основен елемент, на базата на който да изградите останалата част от украсата. Ако искате да доукрасите венеца, можете да използвате червени ленти или панделки, шишарки, орехи или хартиени коледни фигурки.


След като поставите венеца на масата, поставете в центъра му една голяма декоративна свещ или пък няколко малки свещи в червено, златисто или сребристо. Ако решите да запалите свещите, преди това се уверете, че няма опасност пламъка или част от разтопения восък да достигне до запалима повърхност.



Не оставяйте запалените свещи без надзор, за да не рискувате да помрачите празника си с неприятен инцидент. !!!

За украса на масата може да добавите и високи стъклени чаши със столче, в които да сложите разноцветни мъниста или стъклени топчета, дребни плодове, орехи, лешници или други малки предмети по Ваш избор. Около стълбчето на всяка чаша можете да завържете по една дълга червена панделка. Панделките и лентите могат да бъдат част и от цялостната украса, като ги разположите около другите елементи. Украсата може да бъде продължена тематично и извън границите на масата – например върху стената или върху столовете до нея. Закачете коледни декоративни звънчета върху червена панделка и украсете с тях облегалките на столовете, полилеите и стените.


Има множество идеи и начини да направите дома си по-уютен, празничен и тържествен по време на Коледните и Новогодишните празници. Някои обаче са доста трудоемки и изискват време за осъществяването си. Затова ви предлагаме няколко начина за украса, които са лесни и не изискват много време:

1. Нарежете подходяща опаковъчна хартия на ленти и направете панделки с различна форма и големина и украсете с тях завесите си.

2. Изрежете снежинки от бяла хартия или фолио и ги залепете на прозорците.

3. Можете да направите бялата покривка за трапезата по-празнична и весела, като нарисувате с бои за текстил и най-различни коледни символи - звезди, камбани, чорапчета, елени, фигурки на Дядо Коледа и др.

4. Оригинално и лесно коледно украшение може да станат някакви курабийки или гевречета. Завържете им корда и ги закачете на коледната елха.

5. Направете венец от курабийки. Подредете коледните курабийки или гевречета във форма на венец направо върху покривката. Няма нужда да ги фиксирате с нищо за покривката, тъй като всеки ще иска да си вземе от тях. Ако искате да направите атмосферата още по-празнична, можете да сложите свещ в средата на венеца.

6. Ако имате коледни книги, можете да ги извадите и да ги подредите на някоя по-малка масичка или шкаф.

7. Добавете колорит и разнообразие към коледната украса като поставите вази с бели и червени цветя. Можете да откъснете и само цветовете и да ги оставите в големи стъклени купи (кръгъл не много голям аквариум също може да ви служи за тази цел).

8. Използвайте гирлянди, украсете стаята с тях. Използвайте въображението си, може да ги оставяте почти навсякъде - коледната елха, масата, стените, шкафовете, около огледалото, полилея и др.

9. Използвайте различни по големина кутии, облепете ги с опаковъчна хартия с коледни мотиви и поставте в кутиите гирлянди, различни стъклени украшения - топки, шишарки и др.

10. Използвайте традиционната коледна украса - опаковайте орехи, лешници или други ядки в разноцветно фолио, закрепете ги с корда и го закачета на елхата. Или си направете гирлянди от пуканки, като нанижете пуканките на корда или здрав конец.

11. Направете си колаж от старите коледни картички. Изрежете различни образи от картичките и ги залепете върху твърда картонена подложка. Закачете колажа на подходящо място. Изрязаните образи от коледните картички са подходяща украса и за завесите и прозорците.

12. Купете си малки звънчета, закачете ги поотделно на корда с дължина около 10 - 15 см и ги закрепете заедно в горния край на кордата. Закачете ги на входната врата. Така те ще звънят всеки път, когато някои влиза и излиза, и ще внасят допълнително празнично настроение.


13. Освен гирляндите използвайте за украса на стените и шалове от фина материя, можете да ги закачите на корда.

14. Пренесете коледното настроение и в банята - поставете малки кошнички и в тях малки зелени и червени сапунчета. Можете да нарисувате коледни звезди, камбанки и др. коледни символи на завесите в банята. Поставете кърпи с подобни мотиви.

15. Извадете старите снимки от рамките им и ги сменете със снимки от минали Коледи. Украсете рамките, като ги облепите с подходяща опаковъчна хартия. Забавлявайте се и импровизирайте преди всичко. И не забравяйте, че цялата коледна украса трябва да е съобразена не само с цветовете, характерни за Коледата, но и с цветовете на вашия интериор.


Забавлявайте се и импровизирайте преди всичко. И не забравяйте, че цялата коледна украса трябва да е съобразена не само с цветовете, характерни за Коледата, но и с цветовете на вашия интериор.
http://home.pop.bg/article35528.html

http://www.comfort.bg/bg/%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE/view/184.html
http://bg.bgp.bg/BGP_articles_376/%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD_%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%B9%D0%BD_%D0%BE%D1%82_Furnish_BG
http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=FLOWERS_INFO&FLOWER_ID=4

Няма коментари: