сряда, 24 декември 2008 г.

Зимна градина



Да живееш заобиколен от зеленина
Природата е естествената противоположност на стресираното ни ежедневие. Тя ни успокоява и зарежда. Колко хубаво би било да се наслаждаваме на природата не само през топлите месеци. Зимната градина осъществява тази мечта – всеки ден, 12 месеца в годината. Тя ще бъде вашето привлекателно пространство, което ще Ви свърже с природата.


През зимата, когато природата изглежда гола и пуста, копнежът за повече зеленина в жилището се засилва. Зимната градина разширява жилището с една зелена стая, подобрява климата, като го обогатява с кислород и по-висока влажност на въздуха. Едновременно с това се пести енергия от съхранената в стъклената къщичка слънчева светлина. Остъкляването на балкона или верандата е най-простото разрешение на въпроса. То може да се осъществи както при едноетажни, така и при многоетажни къщи и жилищни блокове.

Жилище с интегрирана зимна градина
Голямата полза от остъклена градина е целогодишното включване на природата в жилищната атмосфера. Преди да направите плана на зимната градина, е добре да проучите основно мястото и възможностите, с които разполагате. Важно е също да си изясните трябва ли да се поиска разрешение от съответните служби. Най-добре е да се консултирате с архитект.
Устройството на зимната градина включва в себе си няколко ключови елементи: вертикално остъкляване, светло прозрачен покрив, а също и отварящи се части: прозорци, капандури, врати, входни групи.

Особено внимание се отделя на прозрачните покриви. За разлика от вертикалното остъклените, където в качеството на пълнеж се прилагат стандартни стъкло пакети, прозрачните покриви в зимните градини се остъкляват единствено с "безопасни" стъкла, такива като триплекс или закалено стъкло.

Неотлъчна част от проекта на зимната градина се явява изпълнението на статически разчет, в който се отчитат ветрове, снегови натрупвания, а така също и собствения наклон на конструкцията на зимната градина. На основание на анализа и получените данни се определят конструктивните особености на зимната градина, позволяващи да се обезпечи максималната устойчивост, да се изключат превишения от допустимите деформации.

Вашият индивидуален стил
За зимната градина винаги може да се намери подходящо място: непокрити тераси, неизползвани площи в задния двор или като интегрирано пространство при ново строителство. Без значение от размера идеята за зимна градина открива многообразие от не предполагаеми площи за изграждането и:
· Модернизация на съществуваща сграда
· Ново строителство
· Хотели, кафенета, ресторанти
· Покривни остъкления на басейни и др.

Аксесоари и комплектовка: големият плюс
Възможностите ви за индивидуално организиране на зимната градина според конкретното и разположение се разширяват от богатата програма от аксесоари и оборудване. Доколкото е възможно, е препоръчително да предвидите и движението на слънцето във вашия проект. Определящо за тези конструкции е директното слънце греене, което в зависимост от сезона, изложението, времето и климата ги загрява по различен начин.



Изборът на разположение на зимната градина зависи и от предназначението и:
северно разположение – работен кабинет, студио, ателие, малко светлина, но често се използва като климатичен буфер;
източно разположение – място за закуска, но и работно място, защитено от силното западно слънце греене следобед;
западно изложение – горещото изложение през лятото, задължително да се предвиди външна слънце защита и системи за проветрение,
южно изложение – най-дългото слънце греене дори и през зимата, идеално за използване на зимната градина като топлинен буфер, задължително да се предвиди външна слънце защита и системи за проветрение.

Стремежът към лично пространство, комфорт, свежест, простор и красива гледка от прозореца – това е мечтата на всеки човек. Балконите, терасите и зимните градини са свързващото звено между забързания начин на живот и почивката. И всеки желае при хубаво време с няколко бързи движения да увеличи свободното пространство на жилището си. Осъществете вашите мечти!



Зимната градина като буферна зона
Всъщност по-правилното название на зимните градини би трябвало да бъде “все сезонни градини”, защото тези богати на светлина пространства Ви предразполагат към добро настроение по всяко време на годината. Насладете се на пролетта и есента, дори навън да е хладно. Изживейте идилията на снежната зима без да мръзнете.

Те работят подобно на голям буфер, който събира слънчевата топлина и редуцира необходимостта от отопление чрез конвенционални методи. Защото разликата между околната температура и температурата в жилище със зимна градина е по-малка от тази при жилища без зимна градина. Тя се превръща в идеална защитна зона с денонощна енергоспестяваща функция дори при липса на директно слънце греене.

Подходящи растения за "студена" зимна градина
Трябва ли зимната градина да се използва през цялата година или става въпрос за студено място с температури между 5 и 10° С?
Студената зимна градина е идеална за всички средиземноморски растения като палми, агави, акации, бугенвилия, плумбаго, солейролия, ягода, евкалипт, смокиня, фуксия, кана, камелия, кливия, коралово храстче, олеандър, пеларгонии, гербера, мимози, пасифлора, агапантус, малва, сребърен дъб и други подобни.


Подходящи растения за "топла" зимна градина
Топлата зимна градина може да се използва и като жилищно помещение с температури между 10 и 18° С. Следните растения се чувстват много добре в топла зимна градина: банан, фикус, бенжамина, бромелин, драцена, стрептокарпус, бръшлян, антурия, палма „рибя опашка”, златноплодна палма, кобея, хлорофит, платицериум, каучуково дърво, кала, колумнея, стефанотис, кротон, дърво на съдбата, орхидеи, филодендрон, нефролепсис, рапис, шефлера, тибухина, хоя белла, юка, стайна липа, кипарисова трева.

И още нещо...
Зимната градина ви дава и една допълнителна стойност и то в два смисъла: от една страна този семеен оазис ви дарява всеки ден с дъх на ваканция, от друга страна, повишава стойността на вашето жилище – една инвестиция с голямо значение за бъдещето.



Добро проектиране, перфектно изпълнение
Списък с отделните аспекти, които трябва да се вземат предвид при обсъждането на вашата зимна градина:
1. Предназначение: за отглеждане на цветя, за разширение на жилищната площ, за работен кабинет, кафене, хотел
2. Изложение: изток, запад, север, юг
3. Отопляема зимна градина: интегрирано разширение на жилището, без връзка с жилището.
4. Неотопляема зимна градина: като навес, затворен климатичен буфер.
5. Геометрия: тип, наклон на покрива, дълбочина, ширина, височина на билото, абсолютна височина
6. Отваряеми елементи: пластмаса, алуминий, неотваряеми, отваряне на долна ос, отваряне тип “фолксваген”, плъзгане с повдигане, отваряне тип хармоника, с повишен клас на сигурност
7. Остъкляване: топло защитно стъкло, слънце защитно стъкло, секуритно стъкло
8. Слънце защита: естествено засенчване (дървета), хоризонтални щори, маркизи
9. Проветрение: покривни прозорци с ръчно отваряне, покривни прозорци с отваряне с мотор, прозорци на долна ос с ръчно отваряне, прозорци на долна ос с отваряне с мотор, проветрители ръчни, проветрители електрически


10. Управление: на слънце защитата, на покривните прозорци, на проветрителите, с централа VentoControl
11. Соларна инсталация: за топла вода и отопление, за електричество
12. Осветление: да, не
13. Съществува ли фундамент: да


http://www.ka6tata.com/articles.php?artid=21&magazine=10&the=%D0%91%D1%80%D0%BE%D0%B9%2008/2006
http://www.comfort.bg/bg/%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE/view/81.html

Няма коментари: