понеделник, 15 юни 2009 г.

Вистерия/ Глициния на балкона

Един от най-атрактивните видове за вертикално озеленяване у нас е вистерията, която макар че цъфти за сравнително кратко през пролетта, е истинска атракция.

Този вид ни впечатлява преди всичко с едрите си гроздове от лилави цветове, които са позната гледка. За вистерията има и няколко заблуди, първата от които е, че тя е скучно растение с цветове само в една багра. Това обаче не е вярно и лесно може да се намерят сортове с по-тъмни, по-светли или дори бели цветове.

Вистерия е едро мощно растение, което освен с цъфтежа си прави впечатление и с мощното си стъбло, което привлича вниманието както през лятото, така и през зимата. Листната и маса е нежна, свежо зелена и доста плътна, поради което тя е извънредно ценна като покриващ вид. Вистерията може да бъде използвана на всеки балкон, стига да имаме желание за едро и обемисто растение. Най-често растенията се засаждат в градината или пред блока, след което се качват на балкона. Този вариант дава оптимални условия за развитие на вистерията и прави поддържането и много по-лесно. За да има ефект на балкона, засадената в градината вистерия трябва да се поведе по шнур или друга опора до балкона. Този вид може да стигне дължина на основното си стебло до над 15 метра, което го прави подходящ и за по-високи балкони.

Често поради различни причини няма възможност растенията да се отглеждат под сградата, поради което се налага, ако желаем лилавият водопад на вистерията да облее нашия балкон да я отглеждаме в съд.
Този вид макар че се развива като мощно растение, понася идеално отглеждането в контейнер . В северна и западна Европа той често се отглежда в контейнери дори в градината. За вистерията изберете голям съд с обем минимум 30-40 л. Растенията ще нарастват бързо в началото, но в последствие силата на растеж ще започне да намалява. Отглежданите в контейнер растения задължително трябва да се подхранват от пролетта до средата на месец август, два или три пъти месечно, с комплексни бързо действащи торове.

Като катерливо растение вистерията се нуждае от конструкцията по която да се развива. Най-често за конструкция се използва парапетът на балкона, когато той е ажурен. Ако той не може да служи като опора за развитие на растенията, трябва да предвидите конструкция. При този вид може да не се изграждат плътни решетки и други, а само да се прикрепят основните кордони, от които излизат по тънките клони и леторасти.

Вистерията или Глицинията е популярно пълзящо растение - извиващите се стъбла, покрити с провиснали гроздове сини цветове, са позната гледка през май и юни.
Може да ви разочарова, ако не избирате, садите и подкастряте правилно.
Използвайте растения отгледани в контейнер и изберете място на завет.
Растението може да остане няколко месеца в покой след пресаждането.

Сортове:
Популярният вид е W. sinensis - расте бързо; цветоносните гроздове са около 47,5 см
Не е подходящ за стена на къща тъй като влиза в канализацията и под покривите.

Ето защо е по-добре да изберете W. floroifunda. Сортът "Macrobotry's" е с лилаво-сини цветове гроздове, дълги около 75 см

Място и почва:

Всякаква градинска почва - сложете компост преди засаждане. Има нужда от ярко слънце

Подкастряне:

Отрежете израсналото през миналата година, като оставите само около 15 см. Прави се през Юли


Да направим отвод от вистерията.


Макар вистерията да е един от най-ефектните ни увивни видове, може е да се намери трудно в градинските центрове. Това намира своето просто обяснение, че се размножава по вегетативен път само чрез отводи, което кара производители на посадъчен материал да я избягват. Честно у на се внасят пакетирани растения от Холандия, но те се намират трудно и не винаги са в добро състояние, когато ги купуваме.
Вистерията се размножава сравнително по прост начин чрез отводи. Напролет или през лятото. Техниката на отводите е добре позната на всички любители като при вистерията няма нищо различно. Една клонка се навежда до почвената повърхност. На участъка от клонката, който остава най-ниско в почвата се прави нарез, който се запълва с почва, след това клонката се закрепва за дъното на ямката с тежък камък или метална скоба, след което се покрива с почва и редовно се полива. Когато вистерия се катери по балкона, може да направите отвода в саксия, като всичко в технологията е същото с тази особеност, че клонката се превързва с въженце, прекарано през дренажните отвори на съда.
Отводите от вистерия се залагат през май и са вкоренени сравнително добре до началото на октомври, когато е препоръчително да се отделят и да се засадят в градината или в самостоятелен съд.



Източник: списание „Цветя & дом”

http://www.gradinata.bg/index.php?plant=486
http://www.gradina.bg/bg/articles/495-visteriya-na-balkona.html

1 коментар:

Г.Кирилова каза...

Закупих през февруари 3 бр.глициния-2 японски и една китайска.Още са в саксиите и не съм ги засадила навън/по съвет на производителя "Флораленд"/.Вече се разлистиха,явно се оказаха добра и сполучлива инвестиция.Яки растенийца,на присадка.За мое огромно изумление китайската цъфна,а са само на 2 години.!Не вярвах на хората,от които ги купих,но явно са си професионалисти и не ме излъгаха.