вторник, 27 април 2010 г.

Калистемон - Callistemon



Описание: Вечнозелен храст с цветни класове, представляващи тъмночервени тичинки дълги 2.5 см и разположени около стъблото. На височина достига до 10 см.

Листата му са изключително твърди, кожести, дори бодливи.

Цветовете са трайни и падат след около 2 месеца. След тях остават твърди сиви плодници.


Вечнозелените твърди листа са ланцетовидни с дължина 7см. Калистемонът расте сравнително бързо в голям съд и достига Зм височина.

В търговската мрежа се предлагат типове с различна височина.

Вълшебни цветове с дълги, обикновено червени тичинки, разположени около клончетата във форма на четка за почистване на шишета, които правят този храст уникален.


Произход: Югоизточна Австралия.


Месторастене: Много светло дo силно слънчево.

Обича много светло и проветливо място. Предоставка за добро развитие и обилен цъфтеж са срките слънчеви лъчи.

Прибира се след първото застудяване на светло и прохладно място при температура 5 - 10ºС. Температурата не бива да пада под 5 градуса C, тъй като това може да го унищожи.



Субстрат: Рододендронова пръст.

Поливане, торене: В периода на израстване се полива обилно. Да не се допуска задържане на вода и да не се полива с варовита вода. От май до август се подхранва с тор за рододендрони.



Грижи: В периода на израстване се полива обилно с мека вода, но да не се допуска задържане на влагата. Не понася варовита вода. Щом се образуват цветни пъпки, добре е да се пръска, за да се поддържа влагата в листата. Подхранва се с течна тор всяка седмица през периода от май до август.

Пресажда се на 3-5 години в хумусна пръст, бедна на варовик. Не отстранявайте докрай прецъфтелите клонки, а само наполовина, тъй като по тях се появяват нови цветове.

Други грижи: Твърде дългите издънки се изрязват след цъфтене.


Презимуване: Младите растения се прибират след първото застудяване, а по-старите понасят температури малко под нулата.

Държи се на светло и прохладно (при 5-10°С). Полива се на всеки 4 седмици, но туфата не трябва да изсъхва съвсем. През пролетта се пресажда.


Вредители, болести: Щитоносни въшки, ако зимува на твърде топло и тъмно място, или през лятото - от други, нападнати от щитоносни въшки растения.

Смущения в растежа поради поливане с много твърда и студена вода.

Период на цъфтене: Юни до юли. Някои екземпляри цъфтят два пъти.


Размножаване: Чрез семена или връхни резници при температура на почвата 20 - 25ºС. През пролетта се отрязват резници с дължина 5 см и се вкореняват в пясък при температура 20*C в парникова среда.


Калистемонът се вписва добре към колекция от миртови растения (евкалипт, различни видове мирт, казуарина) или към средиземноморски растения.


Съвет на градинаря: Пожълтелите листа са знак за твърде варовита почва.

Разновидности: има с червени, розови и бели цветове



http://cvetq.info/news.php?extend.101.3

http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=FLOWERS_INFO&FLOWER_ID=174

2 коментара:

Анонимен каза...

Privet Rossani! Mnogo hubava statia za Callistemon ili Albany Bottlebrush! Imate li predstava kude v Sofia/Bulgaria moga da go namerya. Veche 3 puti probvah ot semena no ne stava!
Mnogo blagodarya!
Moya e.mail e moominm700@gmail.com
Hubav den

rossani каза...

Калистемон е имало в Градински център Стрелиция гр.София, но сега вече не е в наличност.

Тази пролет имаше във всички цветарски магазини.

Ако не успеете да го намерите в момента не се отчайвайте, другата пролет, когато е най-подходящото време за закупуване на малки храсти и дръвчета ще го има отново в магазините за продажба.

Успех и хубав ден и на вас.