вторник, 20 април 2010 г.

Газания - Gazania




Семейство (род): Сложноцветни (Asteraceae)
Вид: Градинско / Стайно Цъфтящо Eдногодишно
Изложение: Слънце
Min t°: 10 Max t°: 35
Поливане: Умерена нужда от вода


Газанията (Gazania) е род с около 30 вида едногодишни и многогодишни тревисти растения и по-рядко храсти. Широко приложение като декоративно растение е намерила хибридната газания, която по природа е многогодишна, но у нас се отглежда като едногодишно цвете.


Растението оформя компактна туфа с височина и ширина до 30 см. Кореновата система е мощна и добре развита. Листата са събрани в прикоренова розетка, без дръжки. Имат удължено-ланцетна форма и биват прости до леко перести.

Те са тъмнозелени, от долната страна с опушен, сребрист вид, поради наличието на нежни власинки.


Тя е наречена в чест на Теодор фон Газа - италиански свещеник, който превел трудовете на Аристотел и Теофраст.

В Германия наричат цветето "Обедно злато" (Mittagsgold), тъй като съцветията на газанията се отварят около обяд, и то само в слънчеви дни. У нас то е популярно под името Летен гербер (Gazania Rigens).


Родината на това прелестно градинско растение, което принадлежи към сем. Астрови, е Южна Африка.

Газанията е светлолюбиво и топлолюбиво растение и може се отглежда не само в градината, но и на балкона. За целта се снабдете с различни съдове - дървени, пластмасови или глинени саксии и сандъчета, в които да я засадите. Тя е особено подходящ и за алпинеуми.


Газанията е светлолюбиво и топлолюбиво растение. Засаждайте я само на слънчеви, добре осветени през целия ден места. Така тя ще прояви целия блясък на своята красота.

По отношение на почвата най-добре се развива на по-леки, но богати на хранителни вещества места - песъчливо-глинести почви. Най-добра за нейното развитие е умерената влажност, но понася и леко засушаване.


От юли до началото на есенните слани летният гербер ще ви радва с красивите си цветове. Те представляват ниски розетки с височина 15 - 25 см, като особено красиви са тъмните кръгове около тичинката на цвета.

Вечер и при лошо време цветовете се затварят. В зависимост от сорта са обагрени в жълто, оранжево, червено, бяло, лилаво, с по-тъмни петна в основата. Тръбестите цветове са черно-кафяви, разположени в центъра.


През студените дни растението издържа на температури между 5-10 градуса, а през лятото най-добре се развива при 18-28 градуса.

През зимата - ограничете количеството на поливната вода, а през лятото поливайте летния гербер умерено.



Как се размножава:

Чрез семена или резници.
Газанията е кръстосано опрашващо се растение, което трябва да се има предвид при семепроизводство. Семената узряват 50-69 дни след прецъфтяване. Те са сравнително едри - в 1 грам се съдържат 200-250 броя.

Покрити са с бели власинки и лесно се разнасят от вятъра след узряване и изсипване извън кошничката. Когато са за семепроизводство, трябва даа се събират своевременно.

Ако решите да я размножавате чрез семена, най-добре е да ги засеете през април или май. В този случай газанията ще започне да цъфти на третия месец след появата на първите кълнове ето какво трябва да направите, ако решите да размножите газанията чрез резници.

Първо с остър нож отрежете резниците, напълнете саксията с влажна смес и я притиснете да слегне. След това направете вдлъбнатина и в нея засадете резниците, като плътно притиснете почвата около тях.

Покрийте посадените резници с найлон и ги поставете на топло място (при температура 22 - 25 градуса). При появата на новите листенца свалете найлона и ги оставете да се аклиматизират. И накрая, вкоренените резници разсадете по няколко броя в саксия.

Сеитбата се извършва през март в закрити съоръжения - оранжерии или парници. Лехите за получаване на разсад се маркират на редове с междуредие 7-10 см, а в реда семената се поставят на 2-3 см. Така не се налага пикиране, разсадът е добре развит.

Семената поникват за 3 до 7 дни и до края на април растенията са готови за изнасяне на открито. При нашите условия най-подходящото време за засаждане е началото на май. Ако разсадът е малко прерасъл, с по-дълги листа, при разсаждането може да съкратите част от връхчетата им.


Разстоянието между растенията е 25-30 см.
Не допускайте заплевеляване на насаждението, особено в началния период.

Подхранване: по време на цъфтежа.



http://my-gardenbg.com/view.php?id=38
http://www.gradinata.bg/index.php?page=plant&plant_id=563

1 коментар:

Rosi каза...

много полезна информация,много добре поднесена ,браво на автора