Семейство Копривови - Urticaceae
Тя е растение, което не създава проблеми и с лекота се отглежда през цялата година. Солейролията е растение с множество фини тънки стъбълца, обсипани с безброй кръгли зелени листенца.
Тя е приятно малко висящо растение, което се употребява често за озеленяване на глинени и керамични кашпи.
Място
Дали е на слънце или на полусянка, на топло или на по-хладно място, солейролията се приспособява с лекота към условията в жилището.
Това растение предпочита полусянката. През лятото е подходяща стайна температура от 20 градуса и повече, а през зимата по възможност между 16-18 градуса.
Ако през зимата се държи на по-топло място, то трябва да бъде и по-светло.
Грижи
Солейролията трябва да се полива само отдолу в чинийката и никога отгоре върху листенцата.
Тя обича да се полива често в подложката и.
Тори се през 14 дни от април до септември, най-добре е това да става с течна тор във водата за поливане.
Внимавайте торта да не влиза в контакт с листенцата.
Преките слънчеви лъчи прогарят растението. Северния прозорец е най-доброто място за нея. Добре расте на изкуствена светлина.
Пампаската трева ще ви бъде благодарна, ако я оросявате, но това трябва да става непряко.
Растението се пресажда или разделя през пролетта. Това трябва да става с голямо внимание и много старателно, защото издънките са много чувствителни.
Солейролията има много плитка коренова система и затова се препоръчват плитки, широки купи или саксии с еднородна пръст. Може да се използва като зелена покривка за саксии заедно с други растения, които се нуждаят от висока влажност на почвата. Развива се доста бързо.
Размножаване
Използват се резници. Щом издънката се постави в почвата, пуска корени бързо.
Съвет на градинаря
От пролетта до лятото постоянно можете да подкастряте солейролията, но това не е задължително.
Опасности: Най-големите опасности са двете крайности – или преполиване или засушаване на почвата.
Вредители: Акари.
Тя е идеалното растение за начинаещи градинари. Подходяща е за детска стая.
Няма коментари:
Публикуване на коментар