сряда, 7 април 2010 г.

Солейролия, пампаска трева

Солейролията е декоративно-листно растение с родина Корсика.

Семейство Копривови - Urticaceae

Тя е растение, което не създава проблеми и с лекота се отглежда през цялата година. Солейролията е растение с множество фини тънки стъбълца, обсипани с безброй кръгли зелени листенца.Тя е приятно малко висящо растение, което се употребява често за озеленяване на глинени и керамични кашпи.

Място

Дали е на слънце или на полусянка, на топло или на по-хладно място, солейролията се приспособява с лекота към условията в жилището.


Това растение предпочита полусянката. През лятото е подходяща стайна температура от 20 градуса и повече, а през зимата по възможност между 16-18 градуса.

Ако през зимата се държи на по-топло място, то трябва да бъде и по-светло.

Грижи

Солейролията трябва да се полива само отдолу в чинийката и никога отгоре върху листенцата.


Тя обича да се полива често в подложката и.
Тори се през 14 дни от април до септември, най-добре е това да става с течна тор във водата за поливане.

Внимавайте торта да не влиза в контакт с листенцата.

Преките слънчеви лъчи прогарят растението. Северния прозорец е най-доброто място за нея. Добре расте на изкуствена светлина.

Пампаската трева ще ви бъде благодарна, ако я оросявате, но това трябва да става непряко.

Растението се пресажда или разделя през пролетта. Това трябва да става с голямо внимание и много старателно, защото издънките са много чувствителни.


Солейролията има много плитка коренова система и затова се препоръчват плитки, широки купи или саксии с еднородна пръст. Може да се използва като зелена покривка за саксии заедно с други растения, които се нуждаят от висока влажност на почвата. Развива се доста бързо.

Размножаване

Използват се резници. Щом издънката се постави в почвата, пуска корени бързо.

Съвет на градинаря

От пролетта до лятото постоянно можете да подкастряте солейролията, но това не е задължително.Опасности: Най-големите опасности са двете крайности – или преполиване или засушаване на почвата.

Вредители: Акари.


Тя е идеалното растение за начинаещи градинари. Подходяща е за детска стая.

Няма коментари: