сряда, 14 април 2010 г.

Камелия - Camellia sinensis


Цъфтеж: Цветето цъфти от Декември до Април

Семейство: Theaceae чайни растения


Родина: Източна Азия

Това чайно растение е за познавачи, за любители - градинари със зимни градини и вкус към особеното.


Камелията е храст с височина от един до три метра, с компактна корона от лъскави, тъмнозелени листа и с цветове от снежнобяло до яркочервено, през всички нюанси на розовото.

Пренесена в Европа от планинските склонове на Япония, тя неочаквано добре се е приспособила към местния климат. Всъщност, противно на очакванията, повечето сортове камелии са много устойчиви на студове и сравнително лесни за отглеждане - на терасата или в градината.


В Европа камелията е пренесена през 1738 г. от йезуитския монах Йосиф Камел, който дълго време се е занимавал с мисионерска работа на Филипините. В негова чест растението е получило това име-камелия.

Съвършения по форма цвят на камелията, красотата на неговите восъчни листенца и при това абсолютно лишен от аромат, винаги е бил покрит с тайнствен ореол.


Никое друго растение не реагира така чувствително към резките проблеми, както камелията. Те no-скоро са уязвими от резките промени на температурата, защото тяхната коренова система е повърхностна, затова е особено чувствителна.

Тя не понася нито внезапната смяна на сухо с мокро, нито нито резкия преход от сух към влажен въздух.


Тя не търпи течението, не обича и да завъртат саксията и.

Камелия се избира в зависимост от съществуващите климатични условия. Наборът от различни сортове е изключително богат, някои издържат и до -10, -15 градуса. Camellia japonica, с нейните многобройни варианти, остава най-широко разпространения вид.

Тя е много красива, с кичести цветове, наподобяващи тези на розата, но е сравнително капризна. Нейната "братовчедка" Camellia sasanqua е по-непретенциозна и с по-рехави цветове. Камелиите цъфтят през зимата, като животът на един цвят е 5-6 дни, затова при покупка е добре растението да не е разцъфнало, а само напъпило.

За тези, които са съвсем "фешън", може би ще е полезна информацията, че червените камелии все повече излизат от мода, за сметка на нежните, пастелни цветове.

Всяко преместване води до бързо опадане на цветните пъпки.

Място:

Светло, но не твърде слънчево.
Хладното стълбище, върху което пада достатъчно светлина, верандата и зимната градина са идеални места за камелиите.


Растението обича хладни и светли места с температура от 6 до 16 градуса и висока влажност на въздуха.

Само по време на цъфтежа камелиите могат да бъдат пренесени за кратко в топлата дневна при температура до 20 градуса.

Грижи:

Полива се по възможност с филтрирана вода. По време на цъфтежа се полива обилно, след този период умерено, като се поддържа висока влажност на въздуха.

Това означава, че щом се покажат пъпки, трябва да пръскате растението всеки ден.

Напълно разцъфтелите камелии не се пръскат с вода, иначе цветовете ще станат на петна.


За да се образуват пъпки и по време на цъфтежа се подхранва обилно с хранителна сол или слабо концентрирана тор.

Пресажда се след цъфтежа в градинска пръст.

Размножава се чрез стъблени резници без пъпки през лятото. Засаждането на младите растения трябва да става от средата на април до средата на юни.

Съвет на градинаря:

Ако камелията се тори допълнително с попарен чай, цветовете стават по-големи. За поливането се използва мека вода от филтрираща кана.

През юли и август се намалява значително поливането, за да спре растежът на клоните и да се заложат цветните пъпки.

Прибират се преди настъпване на нощни застудявания. До отварянето на цветовете по възможност да се спазва температура до 12°С, а по време на цъфтежа под 15°С. Листата и пъпките често се напръскват. Полива се съвсем малко.

Пресаждайте само ако саксията е станала тясна.


Появяват се въшки, ръждива мана, изпадане на листата, ако зимува на много топло или при неправилно гледане през лятото.

Трябва да се отбележи, че видовете камелии с по-малко количество венчелистчета са по-устойчиви в студено време. Поставена навън, камелията не се страхува от студ. По принцип камелиите обичат кисела почва, завет и светлина, но не и преки слънчеви лъчи.

Camellia sasanqua обаче, като по-непретенциозна, понася слънце и обикновена почва. Влагата е много важна за всички видове камелии, за да се развиват пъпките и цветовете. Отглеждане на Камелията стъпка по стъпка: Засадете вашата камелия в голяма саксия, с дълбочина поне 40 сантиметра.

На дъното на саксията направете хубав дренаж от чакъл или керамзит, това ще предотврати загниването на корените. Напълнете саксията с равни количества торна пръст (чернозем) и горска пръст. Поставете саксията на полусянка откъм северната или северозападната страна на стената.

Поддържайте постоянно, зиме и лете, влажна почва, без обаче да '”удавяте” растението, за да не се задържа вода на нивото на корените. Избягвайте поливането при опасност от замръзване.


През зимата, за да запазите корените, които са най-чувствителни, увийте саксията с найлон с мехурчета (фолио, с което се увиват стъкларии против счупване) или друг изолационен материал. Покрийте в основата на стеблото с торф, сухи листа, талашит или борови кори. Направете малък параван откъм страната, от която духа.

Наторявайте два пъти в годината, в началото на март и в средата на май, с бавно действаща тор, така че цветето да се храни в зависимост от нуждите си. След края на цъфтежа оформете короната на вашата камелия, като изрежете по-хилавите и изсъхналите клонки.

Важно:

Растенията, купени от магазина, не трябва да се внасят веднага в помещението, необходимо е да се държат известно време на хладно място и чак след това да се сложат в стаята.

Избягвайте резитбата на камелията, освен ако е загубила добрата си декоративна форма или трябва да се премахнат болни клонки. В никакъв случай камелията не трябва да се оставя близо до радиаторите вкъщи.

Цъфтежът на камелията може да се регулира. За да се задържи, е необходимо напъпилото растение да се пренесе в тъмно и влажно мазе, където температурата е около 8 градуса, като не забравяте да поливате. Две седмици преди желания срок за цъфтеж растението трябва да се пренесе на топло и светло място.


Ако листата на камелията окапват. Няма място за безпокойство, ако това става в ограничени количества. Ако обаче цялостно жълтеят, капят и цветовете са оскъдни, става въпрос за хлороза, тоест недостиг на хлорофил.
Силно варовита почва, прекалено поливане или обратно, продължително засушаване са в основата на този проблем.


Друга възможна причина са резки промени в температурата. Реагирайте незабавно. Изкоренете растението, отстранете пръстта от корените и ги измийте на течаща вода. Подрежете леко корените и поокъсете клонките. Проверете дренажа и засадете отново в друга пръст. Пъпките на камелията падат, преди още да са цъфнали. Причината е същата, като при окапването на листата - липса на вода или прекалено поливане. Листата се покриват с чернилка, гъбичка, която се разнася от гъсеници. Напръскайте камелията със специален за целта инсектицид.


Не обича да общува със съседките си и често в близост с друго цвете загубва голяма част от пъпките и цъфтежът не е обилен, както се очаква

Ако пък сте решили да декорирате с камелията градината си, най добре е да я сложите на завет - до стена или ограда.


След прецъфтяването е добре камелията да остане в помещението и да се полива обилно, а на открито може да се изнесе чак след като приключи новото нарастване - през юни-юли.

http://www.udoma.com/?view=material&cat=10&itype=73&info=1717

2 коментара:

Анонимен каза...

Страхотно написано, подробно и изчерпателно! Много благодаря! Сега ще знам какво да правя с това красиво цвете :)

Анонимен каза...

Много информативно,благодаря!!!