събота, 6 март 2010 г.

За градината през Март - Стая и балкон



Стаи и балкон

Погрижете се за луковичните цветя


Все още незасадените луковици и клубени на саксийните растения, покоят на които е започнал в късна есен, трябва да бъдат засадени.

Прецъфтелите циклами се държат на сухо, за да могат постепенно да опадат листата им.

Периодът на покой на клубените на тези растения продължава до късната есен, но това не е пълен покой, тъй като корените не отмират, остават жизнеспособни; затова клубените на цикламите не се изваждат от почвата, а тя пък от своя страна не трябва да бъде напълно суха.



По-рано засадените и започнали да се развиват луковици и клубени в случай на нужда се пресаждат, вкоренените резници се разсаждат поединично, разсадът се пикира. Все още не е минало времето за засяване на семена и засаждане на резници.

Силно растящите непресадени растения, които стоят в много светли и топли стаи, може да се подхранват с разредени течни торове.

Всички красиви луковични и клубенови растения, които са форсирани, ще цъфнат, ако ги поставите на слънчев прозорец, но за удължаване на този процес трябва веднага след разпукването на първия цвят да ги преместите на защитено от слънцето място.


Какви цветя да засеем първо

Едногодишните култури за разлика от многогодишните отлично се размножават чрез семена.

Вече през март семената на бегонията,


петунията

или циганчетата,


които прорастват много дълго, трябва да се засеят за производството на разсад.

За тази цел напълнете саксийки или чашки с почва. След това засейте семената и отгоре посипете с почвена смес на дебелина 0,5-1 см (болшинството растения покълват на тъмно).

Вярно е обаче, че семената на много декоративни едногодишни цветя, като на бегонията и циганчето, покълват на светло. Не ги засипвайте с почва, а само леко ги притъпкайте. Съдът с посева трябва да се полее внимателно, да се покрие с фолио или стъкло и, продължавайки редовно да поливате, периодично да проветрявате.

Поставете съда на топъл прозорец или в отопляема оранжерия, където се поддържа температура от 18-22 градуса. След като семената покълнат, ще трябва да пикирате в отделни саксийки, тъй като на младите растения ще им е тясно.


Бегония

Бегония туберхибрида ще цъфне рано, ако я събудите в началото на март в дома си. Напълнете сандъче или чашки с нова почва и засадете в тях клубените. Важно е вдлъбнатото място да се намира от горната страна, тъй като от там по-късно ще се развият листата на растението. Клубените се засипват с почва, която се поддържа винаги леко влажна. На бегонията, която се намира на топло и светло място (при 22-26 градуса), скоро ще се появят първите листенца.

Впоследствие растението може да се пресади в отделна саксия и да се разположи на прохладен прозорец. В градината бегонията в саксия може да се изнесе в края на април или през май, след като няма опасност от студове.

За да образува бегонията разклонено и компактно растение, колкото можете по-рано съкратете филизите. Разположете растението на засенчено място на балкона или терасата, тогава разкошният цъфтеж на бегонията ще продължи до октомври.

За да не бъде поразена от сиво гниене, бегония туберхибрида се нуждае от редовно почистване на увехналите цветове.

Нова почва - нова сила

Стайните и саксийните растения бавно се пробуждат от зимния сън. За добър старт на новата вегетация те се нуждаят и от нова почва. Особено важно е да я смените при тези растения, чиито корени се виждат на повърхността или пък отдолу на съда през дренажния отвор. Ако ще пресаждате растенията, трябва да имате предвид новите съдове да са по-големи от старите, но само на ширина, с 3 до 5 см. Ако предоставите на растението прекалено много място в саксията, то ще насочи силите си към развитието на корените си, а не на филизи и цветове.Преди да използвате старите саксии, трябва да ги почистите и измиете в гореща вода. На дъното им насипете камъчета или керамзит: те няма да позволят на почвата да запълни отвора, предназначен за изтичането на излишната вода. Ако почвата, която ще използвате за пресаждането, стои дълго време в мазето, не ви препоръчваме да я сипвате в саксиите. Вземете си нова, висококачествена специална почва, в която има достатъчно хранителни вещества, за да могат растенията ви да се развиват добре.


Малки съвети

Продължавайте редовно да проверявате саксийните растения в техните зимни жилища и през март. Не допускайте корените им да изсъхват. Премахвайте увехналите и болни части. Не трябва да оставяте и бързо растящи филизи, както и тънките и неразклонените. Когато не е много студено, проветрявайте помещенията.



Презимувалото мушкато трябва да е едно от растенията, за които ще се погрижите сега. Клонките на растението трябва да се съкратят така, че да останат от 3 до 5 пъпки. Загиналите или болни части от него трябва да премахнете. Към края на април трябва да пренесете саксията с мушкатото на светло и прохладно място

За да не объркате разсадите с нови растения, поставете на саксиите етикетчета. За тази цел могат да се използват и клечките от сладолед, консумиран през лятото. За да не се измиват надписите от тях, използвайте обикновен черен молив или флумастер.


http://www.gradinata.bg/

Няма коментари: