Сминдуха e едногодишно растение от семейство Бобови, известно с подправката, която се прави от семената му.
Стъблото е кухо и достига на височина от 30 до 60 см. Плодовете са шушулки с дължина 10–15 см и съдържат 10–20 семена.

Сминдухът е добре познат като често използвана съставка в подправковата смес „шарена сол“, използвана в България и други балкански страни.
Използва се като една от подправките при приготвянето на пастърма и други кайзеровани меса и риби.
Градинският сминдух, наричан още гръцки чимен, е познат още на старите гърци и египтяни като лекарствено и хранително растение. В Египет то е служело за култови цели при балсамиране на мъртвите.


Като подправка сминдухът се използва широко в Египет, някои азиатски страни, в нашата национална кухня. Може да се комбинира и с други подправки - чубрица, черен и червен пипер, магданоз, копър, джоджен. Той притежава свойството да поема лесно миризми, затова трябва да се пази отделно.
В градините расте почти навсякъде, но предимно в Североизточна България. Свежите листа и клонки са богати с етерични масла, витамини (витамин С - над 120 мг%) и други ценни вещества.

Градинският сминдух (Trigonella foenum-graecum) e eдногодишно растение. Коренът е вретеновиден.Стъблото е високо до 1 м, слабо разклонено . Листата са тройни, с прилистници, които са сраснали с листната дръжка. Цветовете са бледожълти до жълти и са приседнали в пазвите на горните листа. След като прецъфтят, те образуват семенни шушулки, семената са със специфичен мирис при стриване ( наподобава свежо окосено сено) и горчив вкус.

От сминдуха се отглеждат някои местни форми. Не са селекционирани сортове. Да расте и се развива добре е необходимо да му се осигурят леки, но добре обработени и запасени с влага и хранителни вещества почви.


Роднина му е полският сминдух (Trigonella coerulea)
За подправка служи цялото растение. Използват се младите листа и стъбла с цветовете и семената. Свежите листа са богати с етерични масла, витамини, минерални соли и други съставки. В някои райони на страната е предпочитан пред градинския сминдух.
Полският сминдух е едногодишно растение. Стъблото е гладко, високо до 90 см с 5-7 разклонения, листата са триделни, елипсовидно овални, със силно назъбен външен ръб. Цветовете са бледолилави, събрани по 30-35 в съцветия класчета, носени от дълги дръжки. Чушките са късояйцевидни с по 1-3 семена. Те са дребни, жълтеникави.

Кълняемостта им се запазва до 3-4 години.Полският сминдух има същите предпочитания и се отглежда, както градинския, само че за сеитбата му са необходими повече семена - за 100 кв.м - 200-250 г.

Градинският и полският сминдух се кръстосват лесно, от което се получава хибрид. Ако искате посевът да е само от единия вид, тогава е необходимо да осигурите пространствена изолация между двата от 500 м. Полският сминдух освен подправка е и инсектицидно и диуритично средство, както и много предпочитано медоносно растение.

1 коментар:
Ползвам от години тази подправка . В бургаско и казват - рогата чубрица . Зимата я ползваме при ястия с кисело зеле , направо слагаме стрък в яденето докато се готви .
Публикуване на коментар