понеделник, 24 януари 2011 г.

Бромелия




Семейство (род): Бромелии (Bromeliaceae)
Вид: Стайно Цъфтящо Многогодишно
Изложение: Слънце
Min t°: 10
Max t°:
30
Поливане: Умерена нужда от вода


Някои бромелиеви се отглеждат заради листата, а други - заради цветовете. Има и видове, като известните ехмея фасциата и вризея спленденс, които принадлежат и към двете групи. Бромелиевите се култивират заради красивите им листа и ефектните съцветия.


Обикновено бромелиевото растение има розетка от кожести лентовидни листа и съцветие на стъбло, което излиза от чашеподобния център на розетката.


Цъфтежът може да настъпи след няколко години, но съцветията са красиви няколко месеца.


Щом прецъфти, листната розетка умира и се заменя от нова розетка в основата. В повечето случаи ефектът на багрите се дължи на красивите прицветници - истинските цветове са малки и живеят кратко.


Според специалистите бромелиевите са едни от най-ефектните растения, но начинаещите често имат чувството, че те трудно се отглеждат.


Вярно е, че за да накарате бромелиевото растение да цъфти, ви трябва време, търпение и топлина, но листнодекоративните видове и цъфналите растения изискват учудващо малко грижи.

Начинът на поливане на бромелиевите е особен - водата не се излива върху почвата, а в цистерната (чашата).

Има и една група бромелиеви, които изобщо не се нуждаят от поливане - т. нар въздушни бромелии.
Бромелиевите са родом от американската джунгла, където растат сред орхидеите по дърветата или на земята. Най-новият начин за отглеждането име бромелиевото дърво. Те виреят и в малки саксии с дренажни отвори, с почвена смеска на основата на торф. Помнете, че кореновата им система е много слаба, което означава, че прекаленото пресаждане и поливане могат да се окажат фатални.

Тайни на успеха

Температура: За да зацъфти растението, може да е необходима повече топлина (над 23ºС), но умерената топлина (минимална 10ºС е напълно подходяща за листнодекоративните и цъфналите растения.


Светлина: Повечето бромелиеви имат нужда от добре осветено място, но не на пряка слънчева светлина; ананасът и криптантусите виреят и при силно слънце.


Вода: Никога не преполивайте и осигурете добър дренаж;
Дръжте централната цистерна пълна с вода (само през лятото) - в районите, където водата е твърда, използвайте дъждовна;


На всеки 1-2 месеца изпразвайте и отново напълвайте цистерната;
Поливайте почвата само когато изсъхне;
При разновидностите без цистерна почвата трябва да е влажна, но никога мокра.
Влажност на въздуха: През лятото пулверизирайте листата; обикновено растението се подхранва чрез тях, затова от време на време използвайте разреден течен тор вместо вода в пулверизатора.Пресаждане: Рядко, ако изобщо е необходимо.


Размножаване: В основата на растението се появяват нови розетки; след няколко месеца ги извадете заедно с коренчетата и ги посадете на плитко в почвена смеска; дръжте на топло, докато се вкоренят добре.



http://www.gradinata.bg/index.php?page=plant&plant_id=239&plant_type=1

Няма коментари: