понеделник, 24 януари 2011 г.

Спатифилуим ,Spathiphyllus


Спатифилиумът вече е добре познато у нас цвете. С прекрасните си бели цветове той създава усещане за хармония.


Според изследвания на НАСА спатифилиумът е едно от десетте стайни растения, които намаляват концентрацията на вредни вещества като формалдехид, бензин и въглероден двуокис от въздуха.
Родината на Бялото фламинго са влажните тропически гори на Централна и Южна Америка. Познати са 36 вида. Най-известни декоративни видове са S. Cannifolium, S. Floribundum, S. Heliconiifolium, S. Wallisii.


Род Спатифилиум (наричан още Еднолистник или Лилия на мира) включва множество видове многогодишни, цъфтящи, едносемеделни растения. Причислен е към голямото сем. Змиярникови.

Листата са лъскави, тъмнозелени и с изпъкнала средна жилка. Спатифилиумът формира множество издънки от корените си, които бързо достигат зрялост.

По този начин се получава една много красива туфа от зелена листна маса, от където се подават красиви бели цветове. Съцветията са във вид на бял цилиндър от ароматни цветчета, обгърнат от бял прицветник.

Цъфти през пролетта, но понякога и през есента. Цветът е траен - до няколко седмици. Впечатление правят тъмнозелените лъскави листа с изпъкнала средна жилка. Цветовете обикновено се задържат необичайно дълго. Преди да прецъфтят се изпълват с хлорофил и следователно - позеленяват.

След, което просто покафеняват и падат.

Това цвете се чувства отлично в топли помещения. Най-удачната температура за него е между 16 и 21 градуса. За да се постигнат добри резултати при отглеждането му е необходимо да се осигури ярка светлина и умерена влажност.

Както много други стайни цветя и спатифилиумът може да вирее на по-затъмнено и пи по-ниски температури, но тогава расте бавно и ще цъфти рядко. Затова през зимата е необходимо цветето да се сложи близо до прозорец. През пролетта и лятото трябва да се осигури висока влажност.


Спатифилиумът изисква топлина и влажен въздух, не понася добре течението.
Место положението му може да бъде от светло, но защитено от преки слънчеви лъчи, до полусенчесто.


В зависимост от условията спатифилиумът цъфти почти през цялата година, но най-често от пролетта до късна есен. Цветовете може да живеят повече от шест седмици. Прецъфтелите цветове се премахват, увехналите стъбла също трябва да се отрежат до основата.


Вода: Обича обилното поливане, за предпочитане с престояла вода, пръстта не трябва да подгизва, опасно е корените му. Когато влажността е ниска - листата леко загарят по периферията.

Това показва също, че Спатифилиума има недостиг на хранителни вещества.
Варианти за осигуряване на този влажен микроклимат са поставяне на спатифилиума върху влажен керамзит в кашпа, да бъде положено във влажно торфено легло или поставяне върху купа пълна с вода.
Най-удачно обаче е ежедневното пулверизиране на листата.

Желателно е и честото им избърсване с влажна кърпа.

Пресаждане: Пролетно време в глинеста почва.

Подхранване: Това растение е от малкото които не обичат много да се подхранват с торове.


Важно!!!
Всички части на растението могат да предизвикат стомашно-чревни разстройства, а при попадане на сок върху кожата, се получава раздразнение.



http://www.gradinata.bg/index.php?page=plant&plant_id=128&plant_type=1

http://zadoma.com/index.php?APP_ACTION=FLOWERS_INFO&FLOWER_ID=22

Няма коментари: