понеделник, 24 януари 2011 г.

Сладък кестен (CASTANEA)




Културният кестен (Castanea sativa) принадлежи към семейство Букови. Расте като дърво, високо до 40 м с красива шатровидна корона и се отличава на фона на основната гора от ранна пролет до късна есен.


През пролетта той се събужда да живот доста по-късно от останалите дървета, затова често се смята, че е загинал от студовете. Това не е вярно. Културният кестен може да издържи температури до минус 40 градуса. През юни започва цъфтежът му. Едрите му съцветия-свещи са събрани в китки на края на клонките му.


Дори след края на цъфтежа и опадването на цветовете от дървото, те съхраняват своя аромат няколко дни.


През есента кестенът започва да жълтее, а в началото на септември той отново изпъква на фона на останалите дървета. Тогава започва и узряването на плодовете му. По време на силен дъжд или вятър те направо се изсипват от дървото.

Плодовете на кестена е предпочитана храна от много животинки. Големите птици и гризачи си правят запаси за зимата, но ако не успеят да изядат всички събрани плодове, те могат да дадат начало на нови растения.

Плодовете на кестена се използват нашироко и като храна за хората. Те могат да бъдат ядени свежи, варени или печени, от сушените плодове се получава брашно, от което се пече хляб самостоятелно или в комбинация с други брашна. Кестените могат да се съхраняват свежи само в прохладно и влажно място, а при стайна температура те бързо изсъхват.


Днес кулинарите използват кестена в голямо количество блюда и лакомства - захаросани кестени, глазирани, покрити с шоколад, варени със сол и печени в люспата им, а хлебните изделия, в които те могат да участват се определят само от фантазията на домакинята.


Ако имате културен кестен в градината си, то не очаквайте чудеса от него. Той започва да плодоноси на 10-15 година при семенно размножаване, а плодовете му достигат своя пик около 60-годишна възраст.


Семената се нуждаят от стратификация и не понасят изсушаване, затова те трябва да се сеят веднага след събирането им. В нашите условия семената се засяват преди зимата, а в районите, където има опасност от замръзване на почвата, те трябва да се стратифицират в хладилника при ниски положителни температури (около 5 градуса). През пролетта те поникват бързо и дружно.


Кестенът обича дълбоките рохки почви с висока влагообезпеченост и затова расте основно на северни склонове, а също така и в планински долини, в близост до реки. Първите 3-5 години дървото расте бавно, но след това растежът му се засилва.



ВАЖНО!!!

Този кестен не е същият, като този който расте свободно из България, по улиците и парковете. Този който се среща много често е конски кестен и е силно отровен!!!



http://www.gradinata.bg/index.php?page=article&article_id=1129

Няма коментари: